Hieraan was ik een jaar lang verslaafd | Storytime

Het is weer al een tijdje geleden dat ik een storytime plaatste. Nu heb ik het gevoel dat ik het volgende verhaal moet delen, om jullie er voor te behoeden. Ik was namelijk verslaafd aan iets, en dat voor een jaar lang. Aan wat was ik dan verslaafd? En hoe geraakte ik er van af? Je leest het allemaal in dit blogbericht.

Ongeveer een jaar geleden, in april of mei 2018 (exact weet ik het niet meer) werd ik enorm verkouden. Het was een verkoudheid waar ik me moest doorzetten. Mijn neus zat helemaal vast, met als gevolg dat ik niet goed meer kon ademen en dus een neusspray kocht. Mijn neus bleef verstopt zitten, dus ik kocht een tweede neusspray. Toen de tweede neusspray op was, bleef mijn neus nog steeds verstopt en kocht ik een derde. En zo ging dit als maar door. Mijn neus bleef verstopt zitten en ik kocht telkens weer een nieuwe neusspray. En dit voor ongeveer een jaar. Ik werd verslaafd en afhankelijk van neusspray. Of toch van neusspray met de stof xylometazoline, een verslavende stof. Telkens wanneer ik niet meer deftig kon ademen, vluchtte ik naar de apotheek om een nieuwe neusspray. Het was zo erg dat wanneer ik merkte dat mij neusspray net voor het weekend bijna op was, ik op vrijdag al naar de apotheek ging voor een nieuwe, terwijl ik nog neusspray had. Daarnaast zorgde ik er ook telkens voor dat ik steeds naar een andere apotheek ging, zodanig dat het niet opviel dat ik hieraan verslaafd was. Ik hoorde dan telkens weer de apotheker tegen me zeggen: “Niet langer dan een week gebruiken, hé!”. Waarop ik steeds antwoordde: “Jaja, niet langer dan een week!”. Wekelijks kocht ik een neusspray, soms wekelijks zelfs twee! Ik was er dus werkelijk aan verslaafd. Tot begin juni 2019.

Sinds het begin van deze maand, ben ik gestopt met het gebruiken van neusspray. Of toch van neusspray met xylometazoline, de verslavende stof. Begin deze maand ben ik doodgewoon radicaal gestopt. Na mijn laatste neusspray met xylometazoline ben ik geen nieuwe spray meer gaan kopen.  Ik voelde dat het niet helemaal klopte voor mijn neus. Mijn neus was er door ‘aangetast’. Daarnaast voelde ik het ook in mijn portemonnee. Je moet weten, een neusspray kost tussen de 6 euro en 8 euro. Dat is een hap uit je budget. Als je gaat opzoeken hoe je kan stoppen met neusspray, raadt men je aan om eerst nog in één neusgat wel te sprayen en in het andere niet meer. Dit probeerde ik enkele maanden geleden en dat werkte niet voor mij. Ik moest er gewoon radicaal mee stoppen. Tot een kleine week geleden heb ik geen enkele neusspray meer gebruikt. Enkele dagen geleden kocht ik weer een nieuwe, maar dan wel één met een zoutoplossing; deze kan je gewoon in de supermarkt vinden en is niet verslavend en schadelijk. Door het warme weer merk ik dat het soms nog lastig is om te ademen. Dan is een neusspray ’s avonds wel handig. Ik gebruik deze neusspray met zoutoplossing nu maximaal één keer in elk neusgat en dat is net voor ik ga slapen. En dat doe ik dan nog niet dagelijks. De neusspray met xylometazoline gebruikte ik meer dan 3 keer per dag, als het niet meer dan 5 keer per dag is.

Wat ik met jullie wil meegeven is dat je best naar het advies van je apotheek luistert. Als je apotheker zegt dat je een bepaalde neusspray niet langer dan een week mag gebruiken en niet meer dan 3 keer mag sprayen per dag, doe dat dan ook. Het lijkt hier misschien mààr te gaan om een banale neusspray, maar het is meer dan dat. En doe dat bij andere producten ook, ook al gaat het maar om een zonnecrème of een pijnstiller. Het gaat om jouw gezondheid. Het kan veel grotere gevolgen hebben dan je denkt. Pas hier dus mee op.

Momenteel ben ik dus nog niet volledig van de neusspray verlost. Het is nog geen maand geleden dat ik gestopt ben met neusspray met xylometazoline. Ik gebruik er voorlopig eentje met een zoutoplossing, maar ook hier wil ik terug van afstappen. Ik heb wel al het gevoel dat ik niet meer afhankelijk ben van de xylometazoline, maar soms heb ik nog wel het gevoel dat ik een zuurstoftekort heb doordat mijn neusgaten vernauwd zijn. Ik hoop dat ik dit kan volhouden en ben blij dat het niet zover als bijvoorbeeld een operatie is gekomen.

Veel liefs,

Amelie

Advertentie

6 gedachten over “Hieraan was ik een jaar lang verslaafd | Storytime

  1. Oei, herkenbaar! Ik ben er op een gegeven moment ook radicaal mee gestopt en weiger het nu nog te gebruiken. Het droogt het neusslijmvlies uit, waardoor je uiteindelijk alleen maar benauwder wordt… Beter even één vervelende nacht, dan eeuwig verslaafd aan dit spul om vervelende nachten te voorkomen! Goede keuze gemaakt. 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Oei, herkenbaar! Ik ben er ook radicaal mee gestopt en weiger het sindsdien nog te gebruiken. Het droogt het neusslijmvlies uit waardoor het benauwde gevoel alleen maar erger wordt. Goede keuze gemaakt! 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s