Waarom je op dit moment mandarijntjes moet eten

Vandaag vieren we in België de verjaardag van Sinterklaas! Naast de vele pakjes krijgen niet alleen kinderen maar ook volwassenen veel chocolade, speculaas, marsepein en pepernoten. Het is de ideale moment om weer eens te snoepen. Maar idealiter krijgt of koopt men in deze periode ook veel mandarijntjes, want tijdens de herfst en het begin van de winter zijn deze het lekkerst. Ik vertel je waarom je zeker en vast naast dat snoepen ook die mandarijntjes moet eten in enkele puntjes.

  • Mandarijntjes zijn caloriearm 

In één mandarijn zit ongeveer zo’n 16 calorieën. Als je dit vergelijkt met zoetigheden, is dit zeer weinig! Zo zitten er in handje kruidnoten of pepernoten 50 tot 60 calorieën, in een stukje marsepein van 25 gram 110 calorieën en in stukje van een melkchocolade letter 146 calorieën.

  • Mandarijntjes bevatten veel vezels

Per 100 gram mandarijntjes (± 3 mandarijntjes) eet je zo’n 1,8 gram aan voedingsvezels. Om even te vergelijken; even veel als een snee bruin brood van ongeveer 35 gram, een product waar ook veel vezels in zitten. Er wordt aangeraden om per dag ongeveer 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten! Waarvoor zorgen deze vezels nu exact goed? Het eten van exact voldoende vezels zorgt ervoor dat je ontlasting regelmatig is en zou obesitas bestrijden. Daarnaast doet het ook het cholesterolgehalten in je bloed verlagen. Dat laatste zorgt er dan weer voor dat je minder kans krijgt op hart- en vaatziektes!

  • Mandarijntjes zijn rijk aan vitamine C

100 gram mandarijnen bevat 26,7 milligram vitamine C. Vitamine C is één van de belangrijkste vitamines voor de mens. Het zorgt eerst en vooral voor een betere energieopname, waardoor je je vitaler voelt. Bij hoge vermoeidheid of wanneer je een grote inspanning moet doen, is vitamine C dus belangrijk. Daarnaast biedt vitamine C bescherming voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft en voorkomt dat schadelijke stoffen gaan oxideren (het oxideren van schadelijke stoffen brengt schade aan bepaalde cellen in je lichaam). Deze schadelijke stoffen kunnen bvb. tabak en schadelijke stoffen die vrijkomen door de spijsvertering van je lichaam zijn. Tot slot ondersteunt vitamine C je geheugen enorm. Zo zorgt vitamine C ervoor dat je je voor langere tijd kunt concentreren, zonder dat je afgeleid raakt. Heel handig dus voor de studenten onder ons!

Om deze drie voornaamste redenen kan je al eens beter een mandarijntje nemen dan al dat snoepgoed van de Sint! Snoepen mag zeker maar denk ook aan al die calorieën, vezels en vitamines die je deze winterperiode (en misschien zelfs studeerperiode/blok) nodig hebt!

Veel liefs,

Amelie

Advertentie

16 gedachten over “Waarom je op dit moment mandarijntjes moet eten

  1. ahhhh geweldig! Ja ik eet ze mega graag en ik kan er zo een stuk of 4 naar binnen werken tegelijk. Maar dat is dus helemaal niet erg aangezien ze caloriearm en vezelrijk zijn!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s