Wat neem je mee in je boekentas? | Back to school

Het schooljaar staat weer voor de deur. Is het je eerste jaar in het secundair onderwijs? Of ga je al naar je tweede, derde of één van de andere jaren in het secundair onderwijs? Misschien lees je dit als ouder van een puber die nogal vergeetachtig is. Daarom geef ik hier een lijstje van alle dingen die je zeker in je boekentas zou moeten hebben. Een checklist met al mijn tips en ervaringen om het komend schooljaar goed te beginnen met alle benodigdheden.

De volgende benodigdheden neem je zeker mee:

 • Een pennenzak waarin de volgende spulletjes zitten:
 1. 2 blauwe balpennen. Zelf zou ik een vulpen niet aanraden, omdat de inkt vaak uitgeveegd wordt en er steeds nieuwe vullingen voorzien moeten worden. Een tweede balpen neem je mee omdat de eerste ooit op zal zijn of kapot zal zijn.
 2. 1 rode balpen
 3. 1 zwarte balpen
 4. 1 groene balpen
 5. Markeerstiften. Hiervan zijn de basiskleuren voldoende (geel, groen, oranje en roze).
 6. Een latje van 10 of 15 cm en/of een geodriehoek. Een geodriehoek heb je vaak tijdens wiskunde nodig en kan ook gebruikt worden als latje. Zelf raad ik de latjes en driehoeken die kunnen buigen niet aan, omdat de lijntjes en cijfertjes na enkele keren plooien al verdwenen zijn.
 7. 2 potloden. Meerdere in verschillende hardheid voor de les PO.
 8. 1 gom
 9. 1 slijper
 10. Tipp-Ex. Dit moet niet noodzakelijk van het merk zelf zijn.
 11. Kleurpotloden. Vaak zijn de basiskleuren zoals geel, groen, blauw, rood en oranje voldoende.
 12. Viltstiften
 • Het aantal kaften gelijkgesteld aan het aantal vakken dat in je lessenrooster staan. Het samen steken van verschillende cursussen in één kaft is niet aan te raden. Wanneer de cursus van wiskunde bijvoorbeeld bij de cursus van Nederlands zit, moet je op dagen dat je wel wiskunde en geen Nederlands hebt, ook de cursus van Nederlands meenemen. Dit is onnodig. Vraag wel aan je leerkracht of je één hoofdstuk per keer mag meenemen, zodanig dat je kan werken met dunne mapjes en dus ook niet altijd een al te zware boekentas moet meezeulen. Ook koop je best mappen met twee ringetjes, omdat dat meeste cursussen maar twee gaatjes hebben en geen vier. Heb je veel vakken en ook veel kaften? Huur een kluisje of locker op school waar je tijdens de pauze je mappen kwijt kan.
 • Een heen-en-weerkaft. Hiermee bedoel ik een folder waarin je extra brieven aan thuis, losse papieren en dergelijke in kwijt kunt.
 • Notitieboekjes. Voor sommige vakken moet je extra noteren of je oefeningen maken in een notitieboekje. Vraag tijdens de eerste les na of je dit nodig hebt. Als je dit nodig hebt, vraag dan ook na welke formaat aan notitieboek je moet meenemen en of het ruitjes of lijntjes moet hebben. Het liefst werk ik met lijntjes maar voor wiskunde zal je misschien wel ruitjes moeten gebruiken. Ook werk ik het liefst met schriften waarbij je de papieren kan versteken, zoals Atoma-schriften. Je kan ook je eigen notitieboekjes laten maken zoals ik laatst deed bij smartphoto.
 • Rekenmachine. Ga na welke je exact moet hebben.
 • Een lange lat van 30 cm.
 • Een brooddoos, want ook jij hebt tijdens de pauze honger. Verspil je geld niet aan broodjes van de broodjeszaak om de hoek, als je boterhammen van thuis meekrijgt.
 • Je portemonnee waarin de volgende spulletjes zitten:
 1. Identiteitskaart
 2. Wat geld of je bankkaart
 3. Schoolpasjes
 4. Ook je fietssleutel kan je tijdens de lessen in je portemonnee bewaren. Zo zoek je na de lessen niet te lang achter je sleutel en kan je meteen naar huis om te studeren.

Wat neem jij nog mee naar school?

Veel liefs,

Amelie

 

Advertentie

3 gedachten over “Wat neem je mee in je boekentas? | Back to school

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s