Hoe reisden we in 2017?

Het jaar loopt bijna ten einde. Er is veel gebeurd en we hebben veel gedaan. Velen onder ons maakten één of meerdere reizen waar ze met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Aangezien het einde van het jaar nadert, vond ik het wel interessant om eens een klein onderzoek te doen naar het reisgedrag van Nederlanders en Belgen tijdens 2017. Aan mijn enquête namen 140 mensen deel. Er vulde 114 vrouwen en 26 mannen deze enquête in. Net iets meer dan 55% waren Belgen. Bijna 44% Nederlanders vulden deze enquête in. Eén persoon kwam uit een ander land. De meeste mensen die dit invulden zijn tussen 21 en 25 jaar.

Reisgedrag 2017

De meesten onder ons maakten twee à drie reizen. Bijna iedereen bleef voor minstens één reis binnen Europa. Noord-Amerika en Azië staan samen op de tweede plaats qua populairste continent. Deze worden gevolgd door Afrika, Zuid-Amerika en als laatste door Oceanië. 5% van de ondervraagden reisden enkel in het binnenland. 58% van de ondervraagden reisden niet enkel in eigen land maar ook in het buitenland. 37% van de ondervraagden reisden enkel in het buitenland.

Reisgedrag 2017 (1)

Citytrips zijn de populairste soort reizen, zo een 95 van de 140 ondervraagden gaan op citytrip. Deze wordt gevolgd door zon-, zee-, standvakanties (68 personen), avontuurlijke reizen (61 personen), cultuurreizen (38 personen), schoolreizen (20 personen), fiets- of wandelvakanties (19 personen), reizen om te wintersporten (14 personen), zakenreizen (11 personen), rondreizen (6 personen) en kampen of bivakken met de jeugdbeweging (2 personen).

Zowel de auto als het vliegtuig blijven populaire vervoersmiddelen om mee op reis te gaan. 104 ondervraagden kozen voor de snelle weg en kozen het vliegtuig. 95 ondervraagden, een deel van zij die bij sommige reizen het vliegtuig nemen, namen ook de auto. 32 ondervraagden namen het openbaar vervoer om op reis te gaan. De trein en de bus zijn dus ook nog populair. Vier ondervraagden ging met de fiets op reis. Vier anderen gingen te voet op reis. Drie personen gingen op reis met de mobilhome.

Men kiest voornamelijk om op hotel te verblijven op vakantie. 95 van de ondervraagden verbleven op hotel. 45 personen verbleven in een vakantie huis. De tent, de caravan of de mobilhome zijn ook nog populaire keuzes. Hiervoor kozen in totaal een 32-tal mensen. 15 personen konden verblijven bij vrienden in het buitenland. AirBnB’s worden steeds populairder. Een 14-tal mensen kozen voor deze optie en verbleven in een huisje dat aangeboden werd op de site van AirBnB. 8 personen verbleven in een hostel en één persoon verbleef in een Bed&Breakfast.

Reisgedrag 2017 (2)

Ook polsde ik of men slechte ervaringen had meegemaakt op reis. Geannuleerde vluchten of treinritten, de auto dat panne heeft of slecht weer zijn vaak oorzaken van een mindere vakantie. Zo vertelt iemand: “Een stevige storm op een bergtop in Roemenië heeft ervoor gezorgd dat we onze bergtocht niet konden verzetten. Jammer want we hadden nog mooie plekjes kunnen tegen komen.”. Ook ziektes of allergische reacties waren dompers op de vakantievreugde. Ook geld en andere bezittingen werden gestolen. Zo vertelt iemand anders: “In Colombia werd mijn tasje van mij afgerukt door een man op een motor. Zat mijn paspoort en telefoon in … .”. Een andere persoon ging dan weer speciaal naar Londen om naar het concert van Adele te gaan, maar dat ging niet door. Desalniettemin heeft deze persoon er een tof reisje in Londen aan overgehouden. Het huren van een auto in het buitenland blijkt ook niet altijd even simpel te zijn: “Toen ik een auto wou huren in Californië bleek mijn Visakaart niet te werken. De kaart van mijn mama die ik als backup had meegenomen wilden ze niet aannemen. Na veel gedoe hebben we uiteindelijk via een andere maatschappij kunnen huren.”. Extra kosten voor een visum, niemand dat Engels spreekt en luidruchtige buren waren ook wat tegenslagen. Ook maakte iemand de aanslagen in Barcelona mee.

Ik polste ook even naar enkele leuke anekdotes:

“Er kwamen dagelijks 1000 mensen in de bar van het hotel, maar op het einde wist elke barman/vrouw uit het hoofd wat ik bestelde.”

“Een van onze Uber chauffeurs in Florida was een goochelaar, dat was best uniek!”

“Wij gingen naar een festival tijdens onze reis naar Hongarije, heel tof!”

“Voor het eerst alleen aan het reizen door Vietnam op dit moment en zeker een aanrader om te doen. Dingen voor jezelf doen en aanhaken bij tours als je mensen om je heen wilt!”

“Ga naar de Amazones in Brazilie en Colombia. Prachtig! Je talen worden verbeterd op reis en je ontmoet de gaafste mensen.”

“We hadden een magische ontmoeting met de eigenaresse van een AirBnB huis in Zweden. Sinds die ene korte ontmoeting zijn we vrienden.”

“Ik was met mijn vriend in Kroatië (hij is daar geboren) en de laatste avond wilden we vis gaan eten. Ik liet hem het woord voeren, want ik kan geen woord Kroatisch. Toen hij zorgvuldig de mooiste vis uit de koeling had uitgekozen, vroeg ik wat we zouden eten en hoeveel de vis ons zou kosten. Bleek dat hij daar niet goed over had nagedacht, want toen we in het menu keken, zagen we dat we meer dan €100 voor de vis zouden moeten betalen en meer dan 2 kilo vis op ons bord zouden krijgen. Ik wist dat we de vis niet zouden opkrijgen, maar we deden ons best. Onze duurste maaltijd van de hele reis duurde meer dan twee uur, en uiteindelijk hadden we de ontzettend grote vis bijna volledig opgegeten. Wat een avontuur!”

“Wij maakten een rondreis in Canada, met mijn vader in een rolstoel en mijn moeder. Dan maak je toch weer andere dingen mee…dan als je met z’n tweeen reist :-).”

“Hoe een moeilijke via ferrata route in frankrijk moeilijker bleek dan gedacht. (Inschattingsfout) en we ons 3 uur op een stijle wand bevonden voor 3 uur klimmend en klauterend naar elke nieuwe ijzeren beugel. Maar de kick toen het was gelukt!”

“Vooral de vriendelijkheid van de Russen viel me op. Iets wat ik totaal niet verwacht had! Toen we in Sint-Petersburg helemaal verloren onze weg zochten naar het hotel dat we maar niet vonden, bood iemand binnen de 2 minuten spontaan haar hulp aan. Ze heeft zelfs ons hotel opgebeld in het Russisch om te vragen waar het exact gelegen was (ze vond het ook niet met haar maps-app op haar tablet) en is met ons meegewandeld tot aan de deur van het hotel. Ze zei nog ‘Enjoy your trip and welcome in Sint-Petersburg’ en weg was ze.”

 

Vraag aan jou: Ben jij op vakantie geweest dit jaar?

Veel liefs en veel reisplezier voor het jaar 2018,

Amelie

Advertentie

12 gedachten over “Hoe reisden we in 2017?

 1. Wat leuk, zo’n enquête onder je lezers. De uitwerking ervan heb je ook mooi gedaan! Leuk om te zien en lezen.
  Ik heb dit jaar zes reisjes gemaakt. 1 in eigen land en 5 naar andere plekken binnen Europa.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat leuk dat er zoveel mensen aan je enquête deelnamen! Leuk om te lezen. Alleen dat iedereen boven de 40 ‘ouder’ is deed me als 40+er een beetje pijn. 😉
  Ik reis heel veel. Het afgelopen jaar weer meer dan 10x. Ik moet maar snel mijn jaaroverzicht schrijven…

  Geliked door 1 persoon

 3. Vakantie…. meer reizen (vind ik toch anders dan vakantie) naar Afrika, Azie en Latijns Amerika 🙂
  Super leuk om te zien wat “we” doen met vakantie! Heb je mooi weergegeven!

  Geliked door 1 persoon

 4. Interessante statistieken. Vind het altijd boeiend te zien, waar iedereen zoal op reis gaat. Wij zijn in 2017 in Afrika, Thailand, Sri Lanka, Colombia, Ecuador en Peru geweest. En een lang weekend Duitsland ;-). En genoeg plannen klaarliggen voor 2018.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s