Reisinterview #19: Dutchies abroad

Deze week interviewde ik Britte (28) en Juul (29) uit Hilversum. Britte en Juul zijn een koppel, hebben de schrijfmicrobe te pakken en vertoeven doodgraag in het buitenland. Dit is ook te merken aan hun blog Dutchies abroad, of letterlijk Nederlanders in het buitenland. Ze bezochten al 21 verschillende landen, waaronder Kaapverdië, Thailand, Suriname, Guyana, maar willen dit lijstje graag aanvullen tijdens de wereldreis die ze volop aan het plannen zijn. Ik stelde het koppel enkele vragen. Lees zeker mee!

Welke plaatsen heb je dit jaar en afgelopen jaar bezocht?
Vorig jaar zijn we best weinig op reis geweest, vanwege een drukke planning thuis. We begonnen het jaar met een wintersportvakantie in Frankrijk. Daarna gingen we nog een weekendje naar een Airbnb in de Belgische Ardennen, bezochten we Cork in Ierland en Gent in België en we sloten het jaar af met een week in Slovenië. Slovenië heeft ons van al deze bestemmingen het meest verrast. We zijn er al regelmatig in de zomer geweest, maar nog nooit eerder in de winter. Er lag een dik pak sneeuw, waardoor het wel een sprookje leek! Waar het zomers behoorlijk druk kan zijn in de toeristische gebieden, heb je nu bijna alle toeristische hotspots voor jezelf. Echt geweldig om dan door de bossen en het Triglav National Park te lopen!

 

Wat staat er dit jaar en de volgende jaren nog op de planning?
Dit jaar hopen we dat we nog een weekendje of een weekje kunnen wintersporten. Maar verder hebben we ook genoeg leuks op onze wishlist staan! In het voorjaar gaan we naar Barcelona, waar Juul’s broertje woont. In de zomer reizen we weer af naar Zweden en Noorwegen, en lopen we onder andere de Fjällräven Classic (n.v.d.r. hier schreven Juul en Britte ook een blogje over)  en willen we een ruime week gaan besteden op de Lofoten. Hier zijn we in 2016 ook geweest, maar omdat we alles met openbaar vervoer deden, hebben we lang niet alles kunnen zien. Dit jaar regelen we een auto! Vervolgens willen we in september of oktober nog een keer naar Slovenië om nog een keer de Triglav, de hoogste berg van het land te beklimmen. Volgend jaar januari of februari gaan we echt los. Op wereldreis zonder concrete planning en einddatum!

Wat maakt reizen zo speciaal voor jullie?
Reizen is voor ons een manier om te ontspannen. Maar we zoeken ook graag het avontuur op en we houden van bergen, hiken en ons tentje. Dat is best een uitdaging als je in Nederland woont. Wat voor de meesten zal gelden, geldt voor ons ook: we leren er gigantisch veel van. Over onszelf, maar ook over de rest van de wereld, culturen, gewoontes etc. We zijn zo gewend aan onze manier van denken, doen en laten dat we dat als “standaard” zijn gaan zien. Maar die standaard van ons is op zó veel plekken op de wereld helemaal niet standaard, en daar kunnen we nog best wel eens wat van leren in onze westerse snelle maatschappij vinden we. Dit is voor ons een stukje belangrijke bewustwording wat onze blik op ons eigen leven, doen en laten wel heeft beïnvloed.

Stel, er is nog maar één bestemming waar je naar toe mag reizen en dat wordt de bestemming waar je telkens weer naar moet reizen, welke plek zou dit dan zijn?
Nepal! We zijn er zelf nog nooit geweest, maar het land heeft een enorme aantrekkingskracht op ons. Niet gek voor twee Dutchies die gek zijn op de bergen. Maar los daarvan willen we ook het lokale leven ervaren naast de verschillende trekkings en bekende plekken. Vandaar dat het ook onze eerste en enige vaststaande bestemming op onze reis is.

Je hebt waarschijnlijk veel mooie herinneringen aan al de reizen die je ooit maakte, maar welke reis zal je zeker nooit vergeten?
Onze reis door Scandinavië in de zomer van 2016 was echt gaaf! We reisden met de trein vanuit Nederland eerst naar Stockholm in Zweden en vervolgens hebben we een maand lang te voet én met de trein Zweden en Noorwegen verkend. We hebben tijdens die reis zo veel mooie plekken gezien en ervaringen opgedaan. Maar ook onze reizen naar Slovenië blijven bijzonder. Juul werkte daar 6 zomers lang als buitensportinstructeur, dus voor hem zal het land altijd een speciaal plekje houden.

 

Heb je al eens slechte ervaringen gehad met reizen?
Nee, eigenlijk niet, gek genoeg! Natuurlijk hebben we wel eens tegenslagen gehad tijdens onze reizen, zoals slecht weer of een hike die niet helemaal gaat zoals je had verwacht. Maar dat soort dingen gebeuren eigenlijk iedere vakantie wel. Flexibiliteit is wel onmisbaar als je reist zoals wij dat doen. Maar omdat we dat allebei wel zijn, kunnen we snel schakelen als het plan dat we hadden niet blijkt te werken. Het houdt je trip ook avontuurlijk! Om een klein voorbeeld te noemen, hadden we in Noorwegen erg slecht weer en daardoor konden we niet de hike doen die we graag wilden. Omdat we afhankelijk waren van de trein, betekende dit meteen dat we ons complete plan én route om moesten gooien voor de resterende tijd van onze vakantie. Maar dat is prima! Je hebt nou eenmaal niet alles onder controle, wat het ook avontuurlijk maakt.

Stel, je gaat op citytrip, welke 5 spullen neem je zeker en vast mee? Welke stad zou je dan (nog eens) bezoeken?
Een citytrip plan je best makkelijk tussendoor voor een paar dagen waardoor de lijst met mogelijkheden ook al gauw lang wordt. Dit jaar staat in ieder geval Barcelona op de planning, maar ook Boedapest staat al jaren op ons lijstje. Daarnaast is Ljubljana ook een hele gave en relaxte stad, net als Stockholm! Wat we meenemen als we een citytrip gaan doen is behoorlijk basic. We hebben sowieso onze camera en laptops mee, plus een Lonely Planet van het land. Omdat we veel lopend doen hebben we altijd een paar goede schoenen mee, eventueel onze hike schoenen als er een mooi gebied in de buurt ligt. Iets minder basic is onze drone als die is toegestaan in het land.

Het winterseizoen is volop bezig. Wat is jouw favoriete winterbestemming? Trek je naar warmere oorden of heb je een voorkeur voor reizen waarbij je kan wintersporten?
Lastige vraag! Voor ons zou het nooit het één of het ander kunnen zijn. We zijn allebei gek op snowboarden, maar tegen een zonnetje op een tropisch eiland kunnen we ook geen nee zeggen. Onze favoriete wintersportbestemming is momenteel het skigebied Alpe d’Huez in Frankrijk, maar in Canada door de poedersneeuw scheuren staat ook nog op onze bucketlist!

In het skigebied Alpe d'Huez kun je heerlijk wintersporten
In het skigebied Alpe d’Huez kan je heerlijk wintersporten.

Wat is jouw voornemen op vlak van reizen voor 2018?
Geloof het of niet, maar ons voornemen is om niet te veel op reis te gaan. Met de plannen voor de wereldreis kunnen we dat geld natuurlijk beter in onze lange reis stoppen. We zullen dit jaar dus voornamelijk kiezen voor kortere stedentrips of een weekendje bergwandelen.

Wat is jouw ultieme reistip?
Relax! Neem de tijd om een bestemming goed te ontdekken in plaats van er door heen te sjezen omdat je maar zoveel mogelijk landen gezien wilt hebben en thuis kunt vertellen op hoeveel plekken je wel niet bent geweest. Kwaliteit gaat bij ons nog altijd boven kwantiteit, en we denken dat je daar gewoon veel meer voldoening uit haalt en veel meer écht van leert. Laat je daarnaast niet leiden door de meest toegankelijke mogelijkheden bij het maken van je plannen. Verdiep je in een land, zoek op waar je écht graag naartoe zou willen en make it happen! Dit zal zeker niet altijd de makkelijkste manier zijn en het zal creativiteit en flexibiliteit van je vragen, maar de voldoening is zó veel groter dan wanneer je altijd die vaste route van de meeste backpackers aflegt of de hotspots bezoekt waar social media vol mee staan. Dit neemt niet weg dat deze niet de moeite waard zijn en ook zeker mooie ervaringen zullen opleveren, maar laat je er niet door leiden. Ga bij jezelf na wat je wilt zien of doen om je reis onvergetelijk te maken.

 

Ben je benieuwd naar de verhalen van Juul en Britte? Neem dan zeker eens een kijkje op hun blog Dutchies abroad. Ook kan je hen volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Bedankt Juul en Britte voor het mooie interview!

 

Veel reisplezier,

Amelie

 

Reizen algemeen  Outdoor algemeen

Advertentie

3 gedachten over “Reisinterview #19: Dutchies abroad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s