Reisinterview #21: Ilona Izabella

Deze week interviewde ik de Amsterdamse Ilona Izabella (32). Ik leerde haar blog kennen door wondermooie artikels over Praag, de stad die haar hart heeft verovert. Naast de blogberichten over Praag, schrijft ze ook over andere reizen en van alles en nog wat dat haar bezig houdt in het leven op haar gelijknamige blog Ilona Izabella. Ik interviewde de travel- en lifestyleblogster voor een reisinterview. 

Welke plaatsen heb je dit jaar en afgelopen jaar bezocht?
Het afgelopen jaar heb ik de Cote d’Azur bezocht, stedentrips gemaakt naar Berlijn en Kopenhagen, een opdracht voor Jeep gedaan in Lissabon, en ben ik voor de eerste keer (én nog een tweede keer) in Praag en Bratislava geweest. En ik ben net terug van twee dagen Boedapest.

 

Welke plaats kan je het meeste aanraden?
Ik ben gek op stedentrips, en zowel Berlijn als Praag stonden al heel erg lang op mijn wishlist. En Praag heeft echt mijn hart gestolen. Het is zo’n mooie stad. De architectuur is prachtig, het is een stad vol geschiedenis, de sfeer is er fijn en eens in je leven moet je gewoon een trdelník hebben geproefd. Na een reis of stedentrip heb ik altijd een beetje heimwee naar waar ik geweest ben, maar met Praag was dit net een beetje erger. Ik miste het zo, dat ik negen weken na mijn eerste bezoek er weer naartoe ging.

 

Wat staat er dit jaar en de volgende jaren nog op de planning?
Eind maart ga ik Catalonië bezoeken, het groene land achter Barcelona. En hoewel ik daar heel benieuwd naar ben, ben ik ook nog nooit in Barcelona zelf geweest. Daar zou ik nog wel naar toe willen. Op mijn wishlist staan China, Indonesië en Zuid-Afrika vrij hoog en zou ik heel graag meer willen ontdekken van Oost-Europa, maar concrete plannen zijn er nog niet. Wel wil ik heel graag volgend jaar meedoen aan Cycle for Plan, acht dagen fietsen voor het goede doel in Malawi, Vietnam of Nicaragua. Nicaragua heeft mijn lichte voorkeur, dan zou ik er zelf nog een paar dagen Managua achter aan willen plakken voor ik terug naar huis ga.

Wat maakt reizen zo speciaal voor jou?
Ik wil graag veel van de wereld zien, andere mensen en culturen leren kennen, leren wat mensen beweegt, inspireren en geïnspireerd raken. “Ervaren” is heel belangrijk voor mij en reizen maakt me daarin echt rijker. Daarnaast is reizen voor mij ook vrijheid en ontspanning, en een excuus om veel foto’s te maken. Want fotografie is ook een grote passie.

Stel, er is nog maar één bestemming waar je naar toe mag reizen en dat wordt de bestemming waar je telkens weer naar moet reizen, welke plek zou dit dan zijn?
Praag. Zelfs na twee bezoeken in een korte tijd heb ik nog lang geen genoeg van Praag en ik zou er niet aan willen denken om er nooit meer naar toe te mogen gaan.

Je hebt waarschijnlijk veel mooie herinneringen aan al de reizen die je ooit maakte, maar welke reis zal je zeker nooit vergeten?
Een trip die ik nooit zal vergeten is de keer dat ik in mijn eentje naar Tsjechië reed om een vervallen kerkje te bezoeken. Om het kerkje te kunnen renoveren, heeft een student beeldhouwkunst als afstudeeropdracht zesendertig spoken van gips gemaakt en in het kerkje geplaatst. Mensen van over de hele wereld reisden af naar Tsjechië om het te zien en door donaties is renovatie van de kerk mogelijk geworden.

Ik wilde heel graag zelf dit kerkje met de spoken met eigen ogen zien, maar heb me heel lang laten tegenhouden omdat er niemand mee wilde en ik niet alleen wilde gaan. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik toch in mijn eentje gegaan. Meer dan acht uur rijden, en meer dan acht uur terug. Alleen maar om dat kerkje te bezoeken. Het was een van de kortste tripjes die ik ooit maakte, maar omdat ik dit in mijn eentje deed, voor mezelf, omdat ík het graag wilde, is het een trip die ik nooit zal vergeten. Het voelde goed om zoiets voor mezelf te doen.

 

Heb je al eens slechte ervaringen gehad met reizen?
Ik heb gelukkig geen slechte ervaringen met reizen. Het “ergste” wat mij is overkomen is dat mijn koffer in New York is achtergebleven, terwijl ik in het vliegtuig terug naar Amsterdam zat. Toen bleek dat mijn koffer er niet was, werd er meteen achterhaald waar het mis was gegaan en waar hij op dat moment was. Diezelfde dag nog is mijn koffer meegegaan op een vlucht naar Amsterdam en hij werd thuis afgleverd. Heel netjes.

Stel, je gaat op citytrip, welke 5 spullen neem je zeker en vast mee? Welke stad zou je dan eens bezoeken?
Mijn spiegelreflex camera, mijn oude Polaroid landcamera uit 1965, mijn telefoon, een notitieboekje en een paar pumps (sorrynotsorry, er gaan somehow altijd hakken mee op reis). Het zou nu erg voor de hand liggend zijn om alweer Praag te zeggen, maar laat ik kiezen voor een stad waar ik nog niet eerder ben geweest; Krakau in Polen. Dat schijnt echt een juwelendoosje te zijn. Ook Moskou lijkt me prachtig. Het Rode Plein en het Kremlin moet ik ooit met eigen ogen zien.

Het winterseizoen is volop bezig. Trek je naar warmere oorden of heb je een voorkeur voor reizen waarbij je kan wintersporten?
Ik hou van wintersporten. Ik ben een paar keer naar Oostenrijk geweest om te skiën, maar immiddels heb ik al jaren niet meer op de ski’s gestaan. Eigenlijk maakt het me niet uit of ik in de winter naar een zonnig oord zou reizen of naar een typische winterbestemming, maar omdat ik graag nog eens een keer zou gaan skiën zou ik toch daar voor kiezen. De Hoge Tatras in Slowakije staat hoog op mijn wishlist als winter(sport)bestemming.

Wat is jouw voornemen op vlak van reizen voor 2018?
Na Catalonië heb ik nog geen concrete reisplannen voor dit jaar, behalve op z’n minst toch een keer terug naar Praag. Ik ben er nu in de herfst en winter geweest, maar zou een zomer in Praag ook heerlijk vinden.

Ontwerp zonder titel 2

Wat is jouw ultieme reistip?
Plan niet te veel van tevoren, maar laat je verrassen door een bestemming. Stap in een stad willekeurig ergens uit de metro en verken buurten die je niet vooraf gekozen hebt. Praat met locals en vraag naar hun favoriete park, koffietentje of museum. Zo ontdek je vaak de leukste “hidden gems”, in plaats van dat je alleen de toeristische hotspots ziet en eet op plekken die je in alle reisgidsen tegen komt.

 

Mis zeker geen verhalen van Ilona op haar blog! Ook kan je haar volgen op Facebook, Instagram en Twitter!

Bedankt Ilona voor het mooie interview en de toffe samenwerking!

 

Veel reisplezier,

Amelie

Advertentie

15 gedachten over “Reisinterview #21: Ilona Izabella

  1. Leuk interview om te lezen. Ook mooie foto’s. Barcelona staat sowieso ook op mijn wish list, maar ook wil ik nog verre reizen maken naar andere werelddelen. Ik hou van reizen en nieuwe culturen ontdekken!

    Geliked door 1 persoon

  2. Wauw! Waar haalt ze toch de tijd? Ik heb al moeite om een weekje vakantie in te plannen! Ik zou ook graag eens naar Praag gaan en als ik daar toch ben, dan wil ik ook graag even naar Ghost church! Ik heb er ook al vaak iets over gelezen en het lijkt me wel reuze spannend!

    Geliked door 1 persoon

  3. Amelie, dank je wel voor dit interview. Ik vond het super leuk om te doen en de reacties die door anderen zijn achtergelaten ben ik ook heel blij mee. Al denk ik dat het meer líjkt alsof ik veel aan het reizen ben, dan dat ik er daadwerkelijk tijd voor heb. Haha

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s