Chocolade proeven bij Chocolate Nation | Antwerpen | Musea

Onlangs kwam er een nieuw chocolademuseum in Antwerpen. Chocolate Nation, gevestigd op het Koningin Astridplein, opende zijn deuren. Aan de overkant van het centraal station van Antwerpen en vlak naast het Radison Blu Astrid Hotel kan je binnenwandelen om alles te weten te komen over chocolade. Als grote chocoladefan moest en zou ik daar eens langs gaan.

Met zo’n 4000 m² is Chocolate Nation het grootste Belgische chocolademuseum ter wereld. Jaren geleden was het stadsaquarium Aquatopia er gevestigd. Nu kan je er alles te weten komen over Belgische chocolade, en kan je er zelf van proeven. Niet voor niets wordt het dan ook een echt belevingsmuseum genoemd.

 

Je kan er elke dag een tour volgen vanaf 10u30 tot 21u00 (de laatste tour start om 19u30). Deze tour start je in een groep van 10 à 15 personen. Iedereen krijgt een audiogids die je rond je nek kan hangen. Aan te raden is om je eigen oortjes mee te nemen. Je kan je audiogids als telefoon gebruiken maar ik vond het praktisch om het toestel niet constant tegen mijn oor te houden. In groep kom je in verschillende ruimtes vol met visuele effecten terecht. Bij deze visuele effecten vertelt de audiogids over de geschiedenis en het proces van chocolade. In één van deze ruimtes krijg je al je eerste proevertje. Na enkele ruimtes met visuele effecten kom je terecht in een ruimte waar je zelf opzoek kan gaan naar informatie rond chocolade. Dit gebeurt nog steeds aan de hand van je audiogids. Je kan met je audiogids verschillende punten aantikken waar je meer info over wilt te weten komen. Deze manier van het museum ontdekken, loopt verder door in het museum. Onderweg kom je nog een keuken tegen waar er een chocolatier voor de groep aan de slag gaat. Hier mag je natuurlijk ook eens proeven. Aan het einde van het museum staan er een tiental molentjes met verschillende soorten chocolade voor je klaar. Hier kan je bijvoorbeeld de recent uitgevonden roze chocoladesoort Ruby proeven, maar je kan ook de klassiekere soorten proeven, met verschillende smaken in. Bij elke chocoladesmaak staat altijd wat extra uitleg. Uiteindelijk kom je terecht in de shop van Chocolate Nation. Hier kan je verschillende producten kopen waarover je meer bent te weten gekomen in het museum. Je kan hier bijvoorbeeld chocolade van Côte d’Or, Callebaut, Leonidas, Barú, maar ook de chocolade van Chocolate Nation zelf kopen. Ook vind je er ook wat exclusievere producten zoals chocoladebier, (kook)boeken rond chocolade, verzorgingsproducten met chocolade en zoveel meer kopen. Omdat we tijdens de paasperiode het museum bezochten, verkochten ze ook chocolade eitjes en chocolade paashazen. Nadien kan je ook een bezoekje brengen aan het restaurant Octave waar je zowel een gewone maaltijd kan eten als een lekker dessertje kan verorberen.

 

Per tour betaal je als volwassenen €16,5. Naast de tour met audiogids, zou je er ook events, teambuildings en workshops kunnen doen. Meer info kan je hier op hun site vinden.

Wat vond ik er van?

Het museum ligt op een heel centraal punt. Het is goed bereikbaar als je met de trein naar Antwerpen-Centraal rijdt. Dat vind ik zeker positief.

Chocolate Nation heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding, naar mijn mening. Het is een museum dat goed inspeelt op visuele en auditieve effecten. Je volgt in de eerste ruimtes een vaste routine, maar kan daarna op zoek gaan naar info die je triggert of kan interesseren. Daarnaast speelt men ook goed in op het feit dat je op verschillende momenten kan proeven, zowel in het begin, bij de chocolatier die een demonstratie geeft als aan het einde waar er 10 verschillende chocoladesoorten worden aangeboden. Dit vind ik de €16,5 wel waard voor, ook al is het een beetje meer dan sommige andere musea.

De aanwezigheid van de shop kan me ook bekoren. Een hele winkel kocht ik niet leeg maar ik koos wel voor een zakje chocolaatjes die we proefde tijdens de tour en twee chocoladebiertjes omdat dit met toch wel een must leek om te proeven. Ook het restaurant Octave kan zeker een meerwaarde zijn aan een bezoekje aan het museum. Dit test ik later eens uit.

 

Ik was dus zeer tevreden over mijn bezoek aan Chocolate Nation.

Bezocht jij Chocolate Nation al?

Veel liefs,

Amelie

Dit blogbericht is geschreven uit eigen mening en is NIET tot stand gekomen door een samenwerking. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn GEEN affiliate links. Ik krijg dus geen geld wanneer jij iets koopt op deze site. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.
Advertentie

6 gedachten over “Chocolade proeven bij Chocolate Nation | Antwerpen | Musea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s