De Vleeshalle | Mechelen | Hotspot

Afgelopen weekend opende er een nieuwe markthal, De Vleeshalle, en dat in mijn thuisstad Mechelen. Deze opening kon ik natuurlijk niet gemist hebben. Ben je even benieuwd als dat ik dit weekend was? Lees dan zeker even verder.

Wat is De Vleeshalle?

De Vleeshalle is een oude markthal gelegen in de Huidevettersstraat in Mechelen. Zoals de naam al kan verklappen, was dit dé markthal waar men in Mechelen vlees kocht. De Stedelijke Vleeshal werd gebouwd in 1881 naar een ontwerp van architect V. Louckx, ter vervanging van de vleeshal die op de IJzerenleen was gesitueerd. Deze nieuwe Stedelijke Vleeshal is een beschermd monument en dit in het bijzonder omwille van de metaalconstructies. Na de WOII raakte het gebouw in verval en in 1967 sloot De Vleeshalle zijn deuren voor slagers. Nadien deed het gebouw dienst als stempellokaal en werd er twee keer een pop up markthal van gemaakt.

Afgelopen paasweekend, 19 t.e.m. 22 april 2019, openden de zaakvoerders Kevin en Veronique De Vleeshalle als markthal en als versmarkt. De Vleeshalle veranderde van een markthal vol slagers naar een markthal vol met kraampjes waar je meer dan vlees alleen kan proeven en kopen. In tegenstelling tot vroeger, wordt er nu gebruik gemaakt van smaakmakers en gangmakers. Bij de smaakmakers kan je terecht voor eten en drinken. Dit gaat van Italiaans tot Vietnamees, van tapas tot desserts. Bij de gangmakers kan je terecht voor interieuradvies, voor het kopen van vegan beautyproducten, voor het huren van een creatieve werkplek, voor het kopen van unieke meubels en voor personal coaching en voedingsadvies. Hier nog even de smaakmakers op een rijtje;

 • Bar & Brood; een centrale plek waar je een drankje kan bestellen voor tijdens je maaltijd en je je brood voor de volgende ochtend besteld;
 • Bambu; hier kan je Vietnamees eten vinden;
 • Ross Coffee; hier kan je jouw maaltijd afsluiten met een koffie of een lekkere praline;
 • Alma Libre; hier kan je Mexicaans eten vinden;
 • Tapas La Qia; hier kan je verschillende soorten Spaanse tapas vinden;
 • Nectarist; hier kan je honing en snoepgoed op basis van honing vinden maar ook smoutebollen met honing eten;
 • Bubba Kroketten; hier kan je logischerwijs kroketten vinden;
 • Urban Greens; hier kan je terecht voor salades en açai bowls maar ook voor verse groenten en fruit;
 • nICE; hier kan je terecht voor verschillende desserts: eerst en vooral ijs, maar daarnaast ook pannenkoeken en wafels;
 • Hunter’s Out of Ireland; hier kan je Iers eten vinden;
 • Marcello; hier kan je Italiaans eten vinden;
 • Il Cardinale; hier kan je burgers vinden, reeds een gevestigde waarde in Mechelen;
 • Popfish: hier vind je verschillende gerechten met vis; van kreeftensoep tot sushi.

Meer info kan je vinden op hun site www.devleeshalle.be .

Wat vond ik ervan?

Zowel de buitenkant als het interieur van De Vleeshalle sprak me wel aan. Ik vond het mooi ingericht. Men behield heel veel oude elementen, enerzijds omdat het pand erfgoed is maar anderzijds omdat het gewoon een mooi, rustiek pand is. Er wordt gebruik gemaakt van modernere kraampjes en shops/ateliers die toch passen in het oude pand. De kraampjes van de smaakmakers werden naar mijn mening goed verdeeld over het gelijkvloers van het pand zelf. Door de bar in het midden te plaatsen en de rest er rond, kan je een mooie tour maken voordat je beslist wat je gaat eten of drinken. De kraampjes werden goed afgewisseld met tafels en zitplekken. De extra patio beneden waar nog tafels staan is zeker een meerwaarde op drukke momenten. Aan de kraampjes zelf is er ook de mogelijk om plaats te nemen om te eten, wat ik ook een meerwaarde vind. Op de eerste en tweede verdieping vind je de gangmakers terug met extra zitplaatsen (voornamelijk sofa’s en salonnetjes). Het plaatsen van de sofa’s en extra zitplaatsen geeft wel een meerwaarde aan de ruimte. Hier kan je makkelijk je aperitief drinken of je eerste hapje eten. Zowel de ruimtes van de gangmakers als de kraampjes van de smaakmakers kregen ook hun eigen persoonlijk invulling. Zo zie je dat het kraampje van de Italianen verschilt van dat van de Mexicanen en de ruimte van de interieurstylisten verschilt van het make-upwinkeltje. Toch gaat de rustieke waarde van het gebouw niet verloren.

Ik proefde tijdens mijn eerste bezoekje al eens de calamares van Tapas La Qia, een pizza margherita van Marcello en smoutebollen gemaakt van honing van Nectarist. Deze drie gerechtjes konden me zeker alle drie bekoren. Daarnaast waren ze zeker niet zo prijzig. Ik moet zeker eens terug voor het proeven van andere gerechtjes, zowel bij de voorgaande drie kraampjes als bij de rest. Bij het eten dronk ik een rosé wijn. Ik merkte op dat het drinken iets duurder was dan in verhouding tot het eten, maar zeker niet uit proporties in vergelijking met andere horecazaken.

Zowel het eten als het interieur van het gebouw valt zeker bij mij in de smaak. Ik kom zeker eens terug om andere gerechtjes en andere kraampjes uit te testen. Daarnaast wil ik zeker ook eens langsgaan bij de gangmakers bijvoorbeeld het make-upwinkeltje.

Als je meer van mijn ervaringen over De Vleeshalle te weten wilt komen, volg me dan zeker op Instagram, want daar deel ik vaker zulke ervaringen.

Wist jij dat De Vleeshalle is geopend? Ga jij er eens langs?

Veel liefs,

Amelie

Dit blogbericht is geschreven uit eigen mening en is NIET tot stand gekomen door een samenwerking. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn GEEN affiliate links. Ik krijg dus geen geld wanneer jij iets koopt op deze site. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.

3 gedachten over “De Vleeshalle | Mechelen | Hotspot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s