Recensie: “Raaf” van Roos Vlogman

In januari 2021 bracht Roos Vlogman haar debuutroman “Raaf” uit. Nog voor haar debuut, publiceerde ze verhalen in Tirade, Trouw en De Morgen, werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab én werd ze de winnaar van Write Now! 2016. In het voorjaar van 2021 werd er me gevraagd of men “Raaf” naar me mochten opsturen. Door de toffe cover sprak het boek me direct aan en was ik zeer benieuwd om dit boek te lezen. Ben jij ook benieuwd naar dit boek? Lees dan zeker even mee.

Samenvatting

“Raaf” is de debuutroman van Roos Vlogman, die al voor meerdere tijdschriften en projecten schreef. De roman telt 146 pagina’s en 8 hoofdstukken.

Het boek “Raaf” gaat over de grenzeloze relatie tussen zoon en moeder, waarbij je je steeds de vraag stelt of je werkelijk kunt loskomen van waar je vandaan komt. De co-afhankelijkheid tussen zoon en moeder zorgt enerzijds voor schaamte. Anderzijds toont deze co-afhankelijkheid ervoor dat ze ook niet zonder elkaar kunnen.

Op de achterflap van het boek kan je de volgende samenvatting lezen:

“Tussen de jonge Raaf en zijn moeder loopt een lijntje, een dun wit glinsterend lijntje, iets dikker dan spinrag. Het rekt mee, maar staat altijd gespannen en wordt steeds strakker aangetrokken: als zijn moeder zich voor de zoveelste keer verstopt en Raaf haar moet zoeken; als zij Raaf dwingt tot een soa-test en zij met hem meegaat naar de huisarts; als Frederik – hun hond – na zijn dood via haar laat weten waar hij wil worden uitgestrooid en Raaf gedwongen wordt haar te volgen. Wat houdt Raaf daar bij zijn moeder?”

Schrijfstijl

Roos Vlogman schreef haar debuutroman “Raaf” vrij visueel. Je weet meteen wat er gebeurt zonder echt een voorkennis van de personages te hebben. Je weet wat het personage doet en hoe het personage zich voelt.

In het boek wordt er gebruik gemaakt van hoofdstukken tussen 10 en 20 pagina’s. Deze hoofdstukken worden vaak opgedeeld met witruimtes om te veranderen in tijd en ruimte. Dit zorgt ervoor dat je als lezer de tijd kunt nemen om het boek heel even aan de kant te leggen.

Conclusie

“Raaf” is een boek dat ik af en toe aan de kant moest leggen om het te laten bezinken. Ik had de tijd nodig om te denken: “Wat is hier net gebeurd en waarom?”. Dit omdat de voorgeschiedenis van de personages niet duidelijk wordt meegegeven. Hoewel Roos Vlogman mooi schrijft, had ik hierdoor in het begin wat last om me in het verhaal in te leven en vond ik de eerste hoofdstukken moeilijk om te lezen. Na verloop van tijd begreep ik het verhaal beter en las het verhaal vlotter.

Hoewel dit boek me niet helemaal kan bekoren, wil ik zeker nog wel eens een boek van Roos Vlogman lezen wanneer deze wordt uitgebracht.

Ik geef dit boek een 2,5/5.

Je kan het boek “Raaf” van Roos Vlogman als paperback hier op bol.com voor €17,50 terugvinden.

Veel leesplezier,

Amelie

Advertentie

Een gedachte over “Recensie: “Raaf” van Roos Vlogman

  1. Cool dat ze winnaar werd van Write Nown. En ook leuk dat men Raaf naar je toe hebt gestuurd! Interessant dat je over de samenvatting hebt geschreven en de schrijfstijl. Dat zie ik niet echt vaak terug komen. En goed dat je zag dat je het boek even aan de kant moest leggen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s