Reisinterview #14: Globehopper

Onlangs kwam ik in contact met de Amsterdamse Monique. Zij schrijft voor de travelblog Globehopper. Gepassioneerd door reizen bezocht ze al 49 landen en zeker alle continenten. Dit is toch wel zeer indrukwekkend. Daarom wou ik haar eens graag interviewen! Lees het interview hieronder.

Welke plaatsen heb je afgelopen jaar bezocht?
In het afgelopen jaar heb ik samen met mijn vriend Ydwer Hamstra een wereldreis gemaakt. We zijn in totaal 11,5 maand weggeweest en hebben daardoor veel landen gezien. Vanuit Amsterdam tot aan Singapore hebben we bovendien geen enkele vlucht genomen en alles over land gedaan. Op de heenreis namen we de Trans-Siberië trein en we zijn weer thuisgekomen per cruiseboot. Onze route ging als volgt:

Amsterdam – Duitsland – Polen – Wit-Rusland – Rusland (Trans-Siberië Express & Trans-Mongolië Express) – Mongolië – China – Vietnam – Cambodja – Laos – Noord-Thailand – Myanmar – Zuid-Thailand – Maleisië – Singapore – Indonesië (Java, Bali en Lombok) – Australië – Chili – Bolivia – Peru – Colombia – met een relocation cruiseboot naar Portugal – en terug in Nederland.

Het lijkt veel in 1 jaar tijd, maar we hebben allebei al eerder langere reizen gemaakt en toen o.a. veel tijd doorgebracht in Zuidoost-Azië en Australië, dus in sommige landen voeld ehet even als ‘thuiskomen’ en hadden we al veel gezien, terwijl in andere landen alles nieuw was.

Mongolië was voor ons de meest verrrassende bestemming tijdens de gehele reis. Het leven is daar zo anders! Mensen slapen in ger-tenten en hoeden hun geiten of kamelen, in de wijde omgeving zijn geen buren te bekennen, met prachtige uitgestrekte landschappen en een heel bijzondere cultuur. Een echte aanrader!

Wat staat er dit jaar en de volgende jaren nog op de planning? Waar kijk je het meeste naar uit? Waar ben je het meest benieuwd naar? Waarom?
Omdat we net zo’n lange reis hebben gemaakt, zoeken we het dit jaar wat dichter bij huis. Midden- en Oost-Europa staan op de wensenlijst met Kroatië, Bosnië, Slowakije, Bulgarije, Roemenië, Servië en Moldavië. In die hoek van Europa ben ik nog nooit geweest maar ik hoor geweldige verhalen! Mijn vriend heeft al een klein deel van deze landen gezien en heel goede vriendin Bianca maakte er afgelopen zomer een mooie backpackreis en was ontzettend enthousiast toen ze thuiskwam. Dus mijn nieuwsgierigheid is gewekt!

Wat maakt reizen zo speciaal voor jou?
Reizen is voor mij een tweede natuur. Ik word er zo gelukkig van. Vroeger gingen we met mijn ouders altijd binnen Europa op vakantie, elk jaar weer iets nieuws. Soms kamperen, dan weer in een huisje, maar we gingen er altijd op uit. Direct na mijn studie heb ik toen mijn biezen gepakt om een jaar te gaan backpacken en werken in Australië en Nieuw-Zeeland. Dat beviel zo goed, dat ik na dat jaar snel geld bij elkaar spaarde om weer een jaar weg te gaan, dit keer naar Canada en de USA. En dat is een rode draad geworden… Ik kwam thuis, werkte een aantal jaren bij een reisorganisatie en vertrok weer voor 8 maanden, naar Azië. En nu ben ik net terug van mijn laatste reis, een rondje om de wereld. Het is geen drempel meer om weg te gaan of om mijn baan op te zeggen, ik ga gewoon. Misschien heeft het ook geholpen om 8 jaar lang bij een reisorganisatie in Amsterdam te werken, dan help je dagelijks mensen hun droomreis te organiseren dus zo blijft die ‘travel bug’ wel rondfladderen.

Je hebt waarschijnlijk veel mooie herinneringen aan al de reizen die je ooit maakte, maar welke reis zal je zeker nooit vergeten? Waarom?
Dat is een moeilijke vraag, ik heb elke reis als ontzettend bijzonder ervaren. Misschien dat mijn eerste backpackreis naar Australië het spannendst was, je weet dan echt niet wat je te wachten staat. Ik heb daar zoveel van geleerd, ook veel over mezelf.

De meest gekke reis die ik heb gemaakt was trouwens naar India. Samen met 2 vrienden deden we mee aan de Rickshaw Run: een soort race waarbij je in je eigen riksja/tuktuk van West- naar Oost-India scheurt. We sliepen in dorpjes waar ze vrijwel nooit eerder Westerse mensen hadden gezien. We wisten niet waar we ’s nachts zouden slapen, echt een onwijs groot avontuur. In totaal deden er 80 teams mee. We hadden geld ingezameld voor een goed doel in Varanassi, waar we onderweg ook een bezoek aan hebben gebracht. Wie weer wil weten, mijn verslag van deze reis vind je hier: https://www.globehopper.nl/racen-india-tuktuk-avonturen-tijdens-rickshaw-run/

Heb je al eens slechte ervaringen gehad met reizen?
Om de één of andere reden worden bij mij vaak spullen gestolen, zoals mijn portemonnee of camera. Dat is me tijdens mijn reis naar Australië 2 keer overkomen en ook in Vietnam een keer. Maar het is bijvoorbeeld ook in Amsterdam gebeurt, gewoon in de kroeg. Ik let waarschijnlijk niet genoeg op, maar ik ben serieus ook gerold op het moment dat ik andere reizigers waarschuwde dat ze op hun tas moesten letten omdat ze die op een marktje gewoon achter zich neer hadden gezet. Zij gingen vervolgens gewoon met hun spullen naar huis, maar mijn portemonnee was foetsie. Ik zal het wel aantrekken ofzo 😉

Je wordt er absoluut minder materialistisch door. Dat mijn foto’s weg waren, daar baalde ik natuurlijk wel van. Maar de rest, ach… het zijn maar spullen. Na de eerste keer heb ik besloten er mijn dag (laat staan mijn reis) niet door te laten verpesten. Bovendien zie je op reis zoveel lokale mensen die zich nooit een camera of tas zouden kunnen veroorloven, dus waar maak je je dan druk om.

Stel, je gaat op citytrip, welke 5 spullen neem je zeker en vast mee? Welke stad zou je dan (nog eens) bezoeken?
Kleine rugtas waar alles in past, mijn camera of telefoon voor foto’s, onze 360 graden camera voor gave filmpjes waarbij je helemaal in de rondte kunt kijken (dat was tijdens onze wereldreis echt de allerbeste gadget!), flesje water en that’s all I need. Oke misschien nog een paar slippers en een zomerse outfit.

Als stedentrip bestemming vind ik New York te gek. Ik ben er 2 keer geweest maar zou zo weer terug gaan. Misschien nu eens met de kerst ofzo, om toch weer een heel andere kant van de stad te leren kennen. Je raakt daar nooit uitgekeken.

Het winterseizoen is volop bezig. Trek je naar warmere oorden of heb je een voorkeur voor reizen waarbij je kan wintersporten? 
Ik heb leren wintersporten tijdens mijn reis naar Canada, waar ik een half jaar in Whistler (British Columbia) in een wintersportdorp heb gewerkt. Voor die tijd had ik niet zoveel met die kou en sneeuw, maar na dat half jaar vind ik snowboarden geweldig. Al doe ik het niet vaak genoeg en ben ik er ook helemaal niet zo goed in 😉 Dus deze winter zou ik heel graag op snowboardvakantie, maar er zijn nog geen plannen momenteel.

Wat is jouw voornemen op vlak van reizen voor 2018?
Midden- en Oost-Europa staan dus hoog op de verlanglijst. Maar ik zou ook heel graag eens naar Kazachstan willen. Omdat ik Mongolië zo gaaf vond, denk ik dat Kazachstan ook een te gekke ervaring zal zijn. Of dat in 2018 gaat lukken is nog even de vraag… .

Wat is jouw ultieme reistip?
Qua bestemming: ga ooit nog eens naar Mongolië. En verder: ga vooral! Ik hoor mensen vaak twijfelen of ze wel moeten gaan backpacken, omdat ze het eng vinden om alleen te gaan en denken geen andere mensen tegen te komen. Dat begrijp ik wel, maar het is bijna onmogelijk om tijdens een backpackreis geen leuke mensen te ontmoeten in hostels. En een aantal maanden of een jaar er tussenuit is zo goed voor je. Je leert jezelf redden, ontmoet mensen die je thuis misschien in ‘een hokje’ had geduwd maar op reis worden ze je beste vrienden. En het wordt een avontuur om nooit te vergeten, dus als je de kans hebt of kunt creëren; gaan! 🙂

 

Wil je nog meer te weten komen over Monique? Neem dan zeker een bezoekje aan haar reisblog. Je kan hoor ook volgen op Facebook, Twitter en Instagram!

Bedankt Monique, voor het fijne en interessante interview!

 

Veel reisplezier,

Amelie

Advertentie

4 gedachten over “Reisinterview #14: Globehopper

 1. Hoi Amelie,

  Erg leuk om onze liefde voor reizen met je te kunnen delen. Bedankt voor het leuke interview!
  We blijven je verhalen en writings graag volgen!

  Hartelijke groetjes,

  Monique & Ydwer van GlobeHopper.nl

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind het altijd fijn om te lezen hoe anderen zoveel van de wereld zien. Ik ben vrij eenkennig. Nederland, Curaçao en nog wat landen. Verder heb ik er niet echt behoefte aan. Hahaha vast iets mis met mij

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s