Reisinterview #15: Stripe Away

Deze week interviewde ik de reislustige Diana. Zij heeft een hart voor reizen en schrijven. Ondanks het feit dat deze moedige dame dyslexie heeft, besloot ze haar reisverhalen te delen op haar blog Stripe Away. Zo wil ze anderen inspireren om het beste uit het leven te halen en wil ze anderen overtuigen dat reizen niet eindigt na één topvakantie maar dat reizen een echte levensstijl is.

Welke plaatsen heb je afgelopen jaar bezocht?
In 2017 reisde ik niet veel maar in dit jaar zat wel een van mijn mooiste reizen ooit. Samen met Plan Nederland ging ik in Zambia 600 kilometer fietsen tegen kindhuwelijken. Deze reis was werkenlijkwaar geweldig. Niet alleen leerde ik mezelf beter kennen en zag ik hoe sterk een mens kan zijn. Ik leerde daar ook hoe prachtig en aardig de mensen in Zambia wel niet zijn.

Ik ontmoette daar mijn sponsorkindje waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds contact mee heb. Ze is binnenkort ook jarig, dus even iets bedenken wat ik haar ga geven. Verder bezocht ik een van de mooiste wildlife parken te wereld: South Luangwa National Park. Ik spotte vier van de big five, hoe tof! Om de reis goed af te sluiten bezocht ik voor een week de regio rondom de Victoria Falls, een van de mooiste watervallen te wereld. Ik ging er raften en zwemmen op het randje van de watervallen.

Natuurlijk was dit niet mijn enige reis en ging ik alleen op citytrip naar Milaan en ontdekte ik Nederland en België.

Wat staat er dit jaar en de volgende jaren nog op de planning? 
Mijn planning voor 2018 is veel. Bijna elke maand staat er wel iets leuks in de planning. Eind januari geef ik mezelf en verrassingsreis cadeau omdat ik 19 januari jarig ben. In maart ga ik met mijn moeder en zusje eindelijk Texel bezoeken. Eind mei ga ik samen met een vriendin hiken en wildkamperen in Noorwegen, eindelijk de Preikestolen zien. In september gaat er misschien iets heel spectaculairs gebeuren. Als dit door gaat (duimen), wat ik nog even geheim hou, wordt dit een mega uitdaging. En in oktober ga ik de Mullertrail lopen in Luxemburg samen met mijn zusje en haar twee honden.

Ook liggen er nog een aantal reizen in het misschien, moet nog gepland worden of het wordt iets anders lijstje. Het meeste kijk ik toch wel uit naar Noorwegen. We overnachten ergens rondom de Preikestolen. Hoe tof, kan haast niet wachten.

Wat maakt reizen zo speciaal voor jou?
Reizen maakt mij een mooier en gelukkiger mens. Of dit nou reizen in een ver land is of dichtbij huis. Tijdens het reizen voel ik de ultieme vrijheid. Geen dag is het zelfde en je ontdekt elke keer weer iets nieuws. Zelf ben ik erg van dingen zelf ontdekken. Iemand kan wel benoemen dat iets helemaal niet leuk is, maar dat is zijn of haar perspectief. Ik wil dan juist ontdekken wat er wel mooi is aan die plek.

Het is net als iemand tegen je zegt, je kan dat niet maar is het niet mooier om te kijken naar wat iemand wel kan. Zo is het ook met reizen en dat maakt het zo speciaal. Elk land heeft iets wat je hart een tikkeltje sneller kan laten kloppen.

Je hebt waarschijnlijk veel mooie herinneringen aan al de reizen die je ooit maakte, maar welke reis zal je zeker nooit vergeten? 
Dat is toch mijn reis door Zambia. Lang geleden zei een dokter tegen mij dat ik bepaalde dingen niet meer kon doen in mijn leven (dit door mijn artrose). Lang durende sporten moest ik maar uit mijn hoofd zetten. Maar ik ben iemand die niet zomaar opgeeft.

Helaas viel ik tijdens de eerste editie één week van te voren uit door mijn artrose. Balen! Maar ik ben niet iemand die zomaar op geeft want 6 maanden later zat ik op de fiets in Zambia. Toen ik de finish haalde besefte ik dat je alles kunt doen, als je er maar in geloofd. Heel de reis door Zambia staat in het teken van sterk zijn en je dromen volgen. Die vele momenten, die vele herinneringen pakt niemand mij nooit meer af.

Heb je slechte ervaringen gehad met reizen?
Ja, die had ik zeker en welteverstaan ook in Zambia. Het is niet gelijk een slechte ervaring maar wel eentje waarvan ik dik heb geleerd. Je kent het wel, je wordt mee gevraagd naar een disco. Tof! Dit wil je wel doen. Je gaat samen met de mannen van de rafting en vriendin van het fietsen een discotheek in. Je kijkt rond en je bent samen de enige witte personen in heel het gebouw. Het voelt net alsof je een film komt binnen lopen.

Het eerste uurtje is het nog leuk maar sfeer wordt steeds grimmiger. Mensen worden zat en beginnen wat raar te doen. Ik voelde me niet veilig. We besloten het nog even aan te houden maar dat onderbuikgevoel geeft aan dat we weg moeten. Na 30 minuten besluiten we weg te gaan. We komen buiten en het lijkt net of we in een film zitten in een gevaarlijke buurt. Dat gevoel! Ik stap de auto in en we rijden zo snel mogelijk weg.

Wat blijkt nou! In Livingstone is er een avond klok die begint om 21:00 uur. Het is dus echt gevaarlijk na die tijd. Het hostel personeel stond ook stom verbaast te kijken toen ik zo laat binnen kwam lopen. Had ik niet moeten doen! En ja hier heb ik zeker geleerd om eerst rond te vragen of het wel zo veilig is om in een stad als Livingstone te gaan stappen.

Stel, je gaat op citytrip, welke 5 spullen neem je zeker en vast mee? Welke stad zou je dan bezoeken?
Mijn telefoon met internet, camera, opladers, paspoort en pinpassen. Ik ben heel praktisch want al het andere kan je meestal wel daar kopen.

En welke stad. Dat lijstje is lang. Maar als ik er een mag kiezen zou ik gaan voor New York baby. Nu eerst even sparen. Want reizen in 2018 gaan al veel geld kosten.

Het winterseizoen is volop bezig. Trek je naar warmere oorden of heb je een voorkeur voor reizen waarbij je kan wintersporten?
Van de winter kan ik echt genieten. Zodra er in Nederland maar wat sneeuw ligt ben ik buiten te vinden. En dat zeg ik als koukleun. Jezelf lekker dik aankleden. Maar op wintersport ben ik nog nooit geweest. Zou het wel eens willen. Wie gaat ermee?

Maar wat er juist zo mooi is aan de winter zijn de landschappen als ze bedekt zijn met sneeuw. Het krijgt een magisch effect waar je dagen over kunt dromen. Ik kan hier zo intens van genieten. Van mij mag het langer wit zijn in Nederland.

Wat is jouw voornemen op vlak van reizen voor 2018?
Meer van Nederland zien. Dit jaar ben ik veel in het buitenland te vinden maar wil ik zeker het kikkerlandje niet vergeten.

Wat is jouw ultieme reistip
Never let the fear of striking out keep you from playing the game. Dus laat je angst je niet weerhouden om nieuwe dingen te ontdekken. Kijk is links waar ze zeggen dat je rechts moet kijken. Zet je navigatie is uit en loop op gevoel. Boek een stad waarvan andere zeggen dat het tegenvalt. Ontdek zelf wat reizen voor jou is. Volg je dromen!

 

Ben je geprikkeld door de verhalen van Diana? Haar verhalen kan je lezen op haar blog Stripe Away. Ook kan je haar volgen op Facebook en Instagram.

Dank je wel, Diana, voor de fijne samenwerking en het mooie interview.

 

Veel reisplezier,

Amelie

Advertentie

9 gedachten over “Reisinterview #15: Stripe Away

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s