Reisinterview #25: Oysters and Footprints

Deze week interviewde ik de Nederlandse Lisette, schrijfster van de reisblog Oysters and Footprints. Al zolang ze zich kan herinneren, wil ze de wijde wereld intrekken. En dat doet ze goed! Zo bezocht ze 27 landen en 4 continenten. Enkele landen die ze bezocht, zijn Spanje, Tunesië,  Zweden, Denemarken, Letland, Ierland, Kroatië, Hongarije,  Slovenië, Kroatië, Maleisië en Zuid-Afrika. Ik stelde haar enkele vragen. Lees zeker mee!

Welke plaatsen heb je dit jaar en afgelopen jaar bezocht?
In 2017 heb ik een aantal mooie reizen mogen maken. In februari bezocht ik New York. De stad die al zo lang op mijn “bucketlist” stond…Eindelijk was het zover. Ongelofelijk wat we daar in een paar dagen tijd allemaal gezien en beleefd hebben.

In april/mei vloog  ik samen met mijn gezin naar Kaapstad van waaruit we een waanzinnige roadtrip maakten door de West- en Oostkaap van het schitterende Zuid-Afrika.

In de zomer bezochten we Hongarije, met name het gebied rond het Balatonmeer. De bedoeling was om ook Boedapest te bezoeken, maar dat is door omstandigheden niet gelukt. Die stad blijft nog even op mijn lijstje staan, want de glimp die ik van destad opgevangen heb, smaakt wel naar meer..

Vervolgens heb ik in het najaar met een vriendin de Sentierro Azurro gelopen in het schitterende gebied Cinque Terre aan de noordwestkust van Italië.  Althans het gedeelte dat geopend was. De uitzichten welke je daar voorgeschoteld krijgt, zijn fenomenaal. De betekenis van “La Dolce Vita” kan je hier werkelijk ervaren.

Cinque Terre
Cinque Terre

Het nieuwe jaar ben ik begonnen  met mijn gezin in Barcelona.Heerlijke temperatuur, lekker eten en zoveel moois te bewonderen.

In februari besloten we in ons eigen land te blijven en reisden af richting de Kop van Overijssel en Friesland om een  aantal van de Friese Elf steden te bezoeken.

Welke plaats kan je het meeste aanraden?
Dan wil ik toch Zuid-Afrika als land en specifiek Kaapstad als plaats even extra in de spotlight plaatsen. Zuid-Afrika is een werkelijk schitterend land op zoveel vlakken. Cultuur, natuur, culinair.. alle ingrediënten voor een meer dan geslaagde reis zijn in dit land in overvloed aanwezig. Toch kampt Zuid-Afrika als land en de steden waaronder Kaapstad, met zoveel vooroordelen. Ik merk in gesprekken vaak dat met name het aspect “veiligheid” mensen ervan weerhoudt om voor een reis door dit machtige land te kiezen. Dat vind ik persoonlijk zo jammer. Je doet jezelf en ook het land hier enorm mee te kort. Tijdens onze reis hebben wij ons geen enkel moment onveilig gevoeld. Uiteraard moet je je gezond verstand gebruiken en geen dingen doen die je thuis ook niet doet, maar dat lijkt me logisch.

Wat staat er dit jaar en de volgende jaren nog op de planning?
In mei gaan we een weekje relaxen op het Griekse Corfu. Heerlijk touren met een autootje , mooie plaatsjes en baaitjes bezoeken, genieten van de Griekse keuken en hopelijk is het weer al aangenaam genoeg voor een duik op zijn tijd.

In de zomer vertrekken  we voor een 3 weekse roadtrip door Noorwegen en Zweden. Hier kijk ik enorm naar uit.

Voor later in het jaar zijn er nog geen specifieke plannen gemaakt. Wellicht dat we nog even afreizen naar Ibiza wanneer de grote toeristenmassa’s het eiland weer verlaten hebben. We komen hier eigenlijk jaarlijks en soms meerdere keren, maar afgelopen jaar is het er helaas niet van gekomen door de andere reisplannen. Ik mis het enorm, maar nogmaals, alleen wanneer de rustige vibe overheerst op het eiland. Heerlijk!

 

Verder staan op mijn bucketlist zeker Costa Rica, Mexico, Indonesië en Ijsland (Noordelicht!). Daarnaast hoop ik Argentinië, Peru  en Ecuador ook nog ooit te mogen bezoeken. Maar ook Madagascar, Namibië en Botwana staan bijvoorbeeld op mijn lijst, want op Afrika raak ik denk ik nooit uitgekeken.

Waar kijk je het meeste naar uit?
Dit jaar toch wel het bezoeken van de fjorden en het doen van een gletsjerhike. En ook hoop ik wilde beren te spotten in het gebied met de grootste berenpopulatie  in Zweden. We gaan een nacht verblijven in een speciale hut om ze hopelijk te kunnen zien.

Verder hebben de natuur en regenwouden van Costa Rica een immense aantrekkingskracht op ons als gezin.

Waar ben je het meest benieuwd naar?
Dat zijn 2 bestemmingen: De Galapagos eilanden en Madagascar. Dit lijken me heel bijzondere bestemmingen. Beiden beschikken over natuur en wildlife dat nergens anders ter wereld voorkomt. Hoe bijzonder wil je het hebben?

En ook Tortuguero NP in Costa Rica lijkt me geweldig, natuurlijk het liefst in het seizoen dat de schilpadden daar hun eieren leggen. Het lijkt me machtig om te zien.

Wat maakt reizen zo speciaal voor jou?
Het geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid en rust. Thuis vind ik ook wel rust, maar wanneer ik op reis ben, krijgt het  een andere, diepere dimensie. Ik ben dan echt volledig mezelf en ontdoe me door middel van reizen van de dagelijkse zaken die steeds terugkeren en kan me zo veel beter openstellen voor nieuwe dingen.

Verplichtingen houden  je ook in een bepaald keurslijf is mijn ervaring.  Het reizen zorgt ervoor dat zowel mijn lichaam als mijn geest steeds weer de balans vinden. Nieuwe dingen ontdekken, geprikkeld raken door een andere cultuur, eten, natuur. Niets vind ik fijner dan dat. Hetreizen verrijkt me enorm en dat hoop ik ook zeker aan mijn kinderen mee te geven. De quote “Travel is the only thing you can buy that makes you richer” is voor mij dan ook een waarheid.

Stel, er is nog maar één bestemming waar je naar toe mag reizen en dat wordt de bestemming waar je telkens weer naar moet reizen, welke plek zou dit dan zijn?
Pfoehh, dat is een lastige…en een leuke! Mensen die mij kennen, denken nu namelijk: dat is 200% zeker Ibiza. En dat zou ook zomaar kunnen kloppen. Als ik daar nooit meer zou komen, ben ik inderdaad niet happy 😉 .

En toch is er 1 plek die ik er boven verkies als ik echt nooit meer naar een andere bestemming zou mogen reizen…Dat is Kaapstad, definitely Kaapstad. Simpelweg omdat ik hier vandaan toch “de hele wereld in 1 land” binnen handbereik heb. Dus wat is dan een betere keuze wanneer je de wereld wil ontdekken? Uitgestrekte stranden, wildlife, cultuur, prachtige natuur (alleen al de machtige Tafelberg en de uitgestrekte wijnlanden en dus ook heerlijke wijnen en een heerlijke keuken. Alles maar dan ook alles wat ik zoek is hier in overvloed te vinden.

Je hebt waarschijnlijk veel mooie herinneringen aan al de reizen die je ooit maakte, maar welke reis zal je zeker nooit vergeten?
Dat is onze huwelijksreis naar Kenia en Tanzania. Het was mijn eerste kennismaking met het fenomeen “safari”. Ik ben gek op natuur en wildlife. De weidsheid van met name de Serengeti, maar ook de uitgestrekte vlakte in de Ngorongoro krater,  de geluiden zo ’s ochtends vroeg wanneer je wakker wordt en  de diversiteit aan kleuren in het landschap wanneer je vanaf je veranda naar de horizon tuurt. Ik zal ook nooit vergeten dat we aan de waterkant zaten te ontbijten en ineens een krokodil boven water opdoemt en in no time een eend te pakken heeft. Dat zijn toch taferelen die je nooit vergeet. Of die leeuw die met zijn zebra prooi vlak voor onze landrover oversteekt. Die reis heeft een immense indruk achtergelaten. Ik heb daar denk ik ook een voorliefde voor het Afrikaanse continent ontwikkeld.

 

Heb je al eens slechte ervaringen gehad met reizen?
Nee, echt slechte ervaringen heb ik gelukkig niet gehad. Hooguit dat het een keer wat minder leuk was dan verwacht. Maar dat was meer te wijten aan onze onervarenheid. Ironisch genoeg was dat strikt genomen ook op het Afrikaanse continent, namelijk in Tunesië. Het was mijn allereerste reis zonder ouders, met vriend richting een buitenlandse bestemming. Hoewel het land enorm mooie bezienswaardigheden te bieden heeft, kwamen er naar ons idee hoofdzakelijk wat minder vriendelijke mensen op ons pad tijdens die reis. We waren jong en onervaren zullen we maar zeggen… Anderen gingen met de bus naar Lloret de mar en wij gingen naar Tunesië. Dat vergt toch een andere voorbereiding, maar we hadden ons nergens in verdiept en nog niks van de wereld gezien. Dan kom je in een andere cultuur, die nu bijna niemand meer vreemd is, maar toen,  inmiddels 20 jaar geleden, was dat nog wat anders. En ja, dat was best even lastig.

Wat heb je er uit geleerd? Pak je dit nu op een andere manier aan?
Het komt nu niet meer in me op om me niet eerst te verdiepen in de bestemming waar ik naar toe ga. Voor een grote reis sowieso, maar ook voor een citytrip wil ik wel wat “ins & outs” weten voor ik vertrek.

Stel, je gaat op citytrip, welke 5 spullen neem je zeker en vast mee?
Tijdens een citytrip wil ik zo min mogelijk meenemen. Liefst alleen handbagage. Mijn telefoon, fotocamera, bankpas en makkelijke schoenen heb ik sowieso bij me. Oja en wat ik dus echt altijd mee wil nemen: een reisgidsje! Je weet wel gewoon van papier, om in te bladeren ;). Ook al is tegenwoordig alles te vinden op internet, zo’n gidsje moet ik gewoon hebben. Dat is mijn tic.

Wat is jouw ultieme reistip?
Wat ik vaak bij anderen hoor en lees is: plan niet veel op voorhand, go with the flow. Ik geef toe: dat is soms heel fijn, maar voor mij werkt dat niet altijd. Ik hou wel van verrassingen als ze leuk zijn, maar van die unpleasant surprises… nee liever niet. Een boot die niet gaat… een feestdag die roet in het eten gooit waardoor je iets niet kunt doen en je de dag erna alweer doorreist… Mijn advies is om de zaken die je écht, no matter what, wil doen tijdens je reis, er tijdens het uitstippelen van je reis al uit te lichten en de mogelijkheden  (en eventuele beperkingen) ten aanzien van die specifieke activiteit op zijn minst alvast in kaart te brengen. Dat geeft mij een hoop rust. Ik werd daar in Zuid-Afrika nog eens in bevestigd. Zelf had ik niet de behoefte om met witte haaien te gaan duiken, maar mijn zoon had dat wel graag gedaan. We kwamen ook zeker op de geschikte plekken daarvoor, maar niet op de juiste tijden (extreem vroeg in de ochtend). Dat had ik dus zeker geweten wanneer ik dat al eerder had onderzocht. Zo  blijven we altijd leren tijdens het reizen 😉 .

Mis zeker geen reisverhalen van Lisette! Bekijk dus zeker eens haar blog Oysters and Footprints en volg haar op Facebook en Instagram.

Bedankt Lisette voor het mooie en interessante interview!

Veel reisplezier,

Amelie

Reizen algemeen

Advertentie

6 gedachten over “Reisinterview #25: Oysters and Footprints

  1. Mooie reiservaringen en reisdoelen heb je Lisette. Wat heb je al ongelooflijk veel plekken bezocht!! Gewoon 4 continenten, in mijn ogen is dat zo bijzonder.

    Geliked door 1 persoon

  2. Leuk om te lezen. Gaaf om Scandinavië in de zomer te bezoeken. Ik heb het tot dusver alleen in de sneeuw gezien. Ik ben ook erg benieuwd naar de Galapagos eilanden en Madagascar. Het lijkt me zo mooi. Hawaii lijkt me ook zo’n bijzondere bestemming met een ontzettend prachtige natuur daar!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s