Leesinterview #6: Het boek van Martine

Deze week kreeg ik de kans om Martine te interviewen. Martine is een 27-jarige Nederlandse boekenverslindster, die haar ervaringen rond boeken met heel veel liefde deelt op haar instagrampagina Martine Leest. Met andere woorden; zij kan je alles vertellen over alle aanraders en afraders in de boekenwereld. Ik stelde haar enkele vragen.

Wat was het laatste boek dat je las?
Het laatste boek dat ik las is ‘Het vuur van de herfst’ van Diana Gabaldon, het vierde boek in de reeks van De Reiziger. Dit boek koos ik, omdat voorgaande delen fantastisch goed zijn! En  ik was natuurlijk nieuwsgierig hoe het verder zou gaan met de personages, Claire en Jamie, Brianna en Roger. Waarom ik verliefd werd op de boeken komt voornamelijk omdat het verhaal zich grotendeels afspeelt in Schotland. Wat een prachtige cultuur en, oeh, het landschap (ik heb de serie op Netflix gezien) is wonderlijk mooi. Tevens het verhaal, de geschiedenis en de gepassioneerde liefde tussen Claire en Jamie zit steengoed in elkaar. Wat ik in het vierde deel wel erg jammer vond is dat het zich afspeelt in Noord-Carolina en niet meer in Schotland. Maar desondanks was het weer een goed boek om te lezen en, tot mijn grote verrassing, stond mij in het laatste deel van het verhaal iets leuks te wachten. Iets met een reis terug naar Schotland…

Wat is je favoriete genre boeken?
Ik lees veel verschillende genres. Van historische romans tot aan thrillers. Voor oorlogsverhalen, vooral uit de Tweede Wereldoorlog, heb ik een zwak en vind ik enorm fascinerend. Maar waar ik het meest blij van word is toch echt fantasy! Echt, wanneer ik een fantasy boek lees, bevind ik me even in een compleet andere wereld (letterlijk) en dat geeft me een fantastisch gevoel. Ik vind het ook bizar knap dat schrijvers, bijvoorbeeld J.K. Rowling, zo’n prachtige nieuwe wereld kunnen creëren. Daar ben ik best een beetje jaloers op moet ik toegeven. Ik schrijf zelf weleens korte verhalen, maar aan fantasy heb ik nog nooit durven te beginnen…

Wat is je favoriete boek?
Pfoe, dat is bijna hetzelfde als vragen aan een ouder om zijn of haar lievelingskind uit te kiezen, haha. Dat las ik een keer op Pinterest en ik ben het er gronding mee eens! Dus sorry, ik kan je hier niet een direct antwoord op geven. Maar er zijn wel een aantal boeken waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. ‘De kronieken van Narnia’ van C.S. Lewis bijvoorbeeld (en nee, dat ik dit als eerste noem betekent niet dat dit mijn favoriete boek is, haha!). Prachtige verhalen vol dubbele boodschappen en dat vind ik gaaf.

Om nog even in de fantasy-scene te blijven; Raymond E. Feist heeft ook toffe boeken geschreven en geheel een unieke wereld weten te scheppen. Van zijn hand is de trilogie van het Keizerrijk mijn lievelings.

Maar ook ‘Dagboek van een Geisha’ van Arthur Golden heeft mijn hart sneller doen laten kloppen. Een bijzondere roman waarin liefde, geschiedenis en cultuur bijeenkomen.

De Reiziger-serie van Diana Gabaldon vind ik ook super mooi, vooral de eerste 2 delen waarin de Schotse cultuur veel beschreven wordt. En de gepassioneerde liefde tussen Claire en Jamie laat ook mijn hart sneller kloppen.

De serie van Harry Potter is van alle boeken het meest gelezen. Ik geloof dat ik ze zo’n 6 keer gelezen heb. Of dat iets zegt over favoriete boek laat ik nu maar even in het midden… .

Wie is je favoriete schrijver/schrijfster?
Oeh, dat vind ik echt lastig. Ook hier heb ik niet specifiek een favoriet. Ik geloof dat mijn loftuiting van hierboven wel genoeg zegt eigenlijk. Voor mij is een goede schrijver, een schrijver die me weet te raken, die me laat verwonderen, die me verrast en die me iets leert, die me laat lachen en die me laat huilen. Dan ben je voor mij een fantastische schrijver!

Welk boek viel je tegen?
Uit ieder boek probeer ik iets uit te halen. Een boodschap, een mooie zin, het karakter van een personage die ik fijn vind. Er is altijd wel iets te vinden! Maar soms in enkele gevallen, heeft de schrijver, naar mijn mening, de plank volledig misgeslagen. Een voorbeeld hiervan is het boek ‘Wat blijft is liefde’ van Corine Koole die ik recentelijk heb gelezen. Het verhaal gaat over een vrouw die krijgt te horen dat ze niet meer lang te leven heeft. Ze besluit om haar geliefde achter te laten en naar Rome te gaan, om daar alleen, met een paar vrienden, haar laatste dagen door te brengen. Ze bepaald zelf wanneer er een einde aan komt, want ze heeft een potje van de arts gekregen, waardoor ze zelf een einde aan haar leven kan maken. Het onderwerp sprak me heel erg aan en ik was nieuwsgierig. Maar helaas, het boek was allesbehalve bevredigend. Vooral de stijl van schrijven staat me niet aan. Zinnen kloppen soms niet en bepaalde passages zijn ontzettend vaag. Echt, soms moest ik zinnen 3 keer opnieuw lezen, maar dan nog begreep ik het niet. Het einde vond ik ook maar vaag. Een en al vaagheid dus en dat maakte voor mij het boek echt slecht. Jammer!

Hebben bepaalde boeken je al iets bijgebracht in het leven?
Niet echt een bepaald boek, maar meer boeken in het algemeen. En dat is: er komt altijd een einde. En dat klinkt in eerste instantie heel negatief, maar zo bedoel ik dat niet. Heb je je dag niet en is het niet uit te houden op het werk? Er komt een einde aan. De uren gaan voorbij, ook al lijkt het tergend langzaam te gaan, de tijd tikt voorbij en zo ook de dag. Zit je niet lekker in je vel en heb je het idee dat alles tegenzit? Geef jezelf over aan het gevoel en je zult zien, er komt een eind aan. Zo heeft alles een eind, goed of slecht, door tijd of door eigen keuzes. Wat voor einde dan ook, van leuke of niet leuke dingen, het opent altijd deuren naar nieuwe toffe ervaringen!

De volgende boeken zijn te vinden op bol.com:

 • ‘Reiziger 4 – Het vuur van de herfst ’ van Diana Gabaldon: PaperbackE-book
 • ‘De kronieken van Narnia’ van C.S. Lewis: Hardcover
 • ‘Dochter van het keizerrijk’ van Raymond E. Feist: Hardcover
 • ‘Dienaar van het keizerrijk’ van Raymond E. Feist: Hardcover
 • ‘Vrouwe van het keizerrijk’ van Raymond E. Feist: Hardcover
 • ‘Dagboek van een Geisha’ van Arthur Golden: PaperbackHardcoverPocketAudiobook
 • ‘Reiziger 1 – De reiziger’ van Diana Gabaldon: PaperbackE-book
 • ‘Reiziger 2 – Terugkeer naar Inverness’ van Diana Gabaldon: Paperback –  E-book
 • ‘Harry Potter’  van J.K. Rowling: Engelstalige boxset
 • ‘Wat blijft is liefde’ van Corine Koole: Paperback

 

Wil je niets missen van Martine en haar verhalen? Volg haar dan zeker op Instagram.

Bedankt Martine voor het mooie interview.

Veel liefs,

Amelie

Boeken algemeen Boeken algemeen

Advertentie

12 gedachten over “Leesinterview #6: Het boek van Martine

 1. Nog geen enkel van deze boeken gelezen. Maar ook ik heb het soms dat een boek leuk lijkt, en ik dan begin te lezen en het tegen slaagt. Daarom ben ik heel voorzichtig geworden in het kiezen van boeken. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker doen! het kan je deugd doen. Ik heb er de laatste weken terug last van, van het niet grijpen naar een boek. Toch merk ik dat het me deugd doet wanneer ik bijvoorbeeld op de trein van en naar mijn werk eens wat lees om tot rust te komen. Je moet er echt wel een momentje voor vinden!

   Like

 2. Lezen is en blijft toch een grote hobby van me! Altijd leuk om mensen tegen te komen die dat herkennen. En als schrijfster natuurlijk ook interessant om te ontdekken wat mensen aanspreekt in boeken :).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s