Reisinterview #29: Mar goes far

Deze week interviewde ik de Nederlandse Marlijn (24). Zij deelt haar reisverhalen op haar Facebookpagina Mar goes far. Want dat doet ze wel; Marlijn reist graag en vaak naar verre landen Suriname, Thailand, Laos, Cambodja, Sri Lanka, Myanmar, Indonesië en Australië. Ik stelde haar enkele vragen. Lees zeker mee.

Welke plaatsen heb je dit jaar en afgelopen jaar bezocht?
Afgelopen september heb ik mijn baan en huis opgezegd om voor onbepaalde tijd op reis te gaan. Hierbij ben ik mijn reis begonnen in Azië en het eerste land was Thailand. Ik ben begonnen in Bangkok en ben toen naar het noorden gereist om vanuit daar een boot te nemen naar Laos. Laos heb ik van noord naar zuid gedaan en toen de grens overgestoken bij Cambodja. Na Cambodja ben ik naar Sri Lanka gevlogen. Toen naar Myanmar en momenteel zit ik al voor twee weken in indonesië.

Vorig jaar (2016) ben ik naar Australië geweest voor drie maanden, dat was mijn eerste reis die ik alleen deed. Ik heb hier een busje gekocht en heb een gedeelte van de zuid- en oostkust mee afgereisd. Dit vond ik zo’n toffe ervaring dat ik besloot om te gaan sparen voor mijn volgende reis.

Naar welke plekken ben je dit jaar en afgelopen jaar al gereisd?
Sri Lanka en Myanmar. Beide omdat het nog niet hele populaire landen zijn voor toerisme en dat heeft invloed op hoe je in een land reist en hoe je het beleefd. Al wordt Sri Lanka wel steeds bekender heb ik het gevoel. Ik vind het leuk als je bijvoorbeeld achter in een laadbak van een truck eindigt vanwege een miscommunicatie omdat de mensen niet goed Engels spreken, in plaats van dat de toeristenbus met airco en wifi je zonder problemen van A naar B brengt.

Sri Lanka heeft fijne stranden, waar het barst van de surfscholen en kleine barretjes, maar het binnenland heeft echt hele mooie natuur. Van jungle tot safari en van bergen beklimmen tot een hele mooie treinreis.

Myanmar is echt nog traditioneel en authentiek en heeft, vind ik, de meest gastvrije bevolking. Het zijn echt super lieve mensen!

Wat staat er dit jaar en de volgende jaren nog op de planning?
Ehm, na Indonesië vlieg ik naar Nederland vanwege een familiefeestje en om mijn vriendinnen weer te zien. En het plan is nu om daar voor ongeveer twee maanden te blijven en mij voor te bereiden op Australië. Hier wil ik gaan werken en wonen. En in de meest ideale situatie kan ik hier genoeg sparen om daarna weer verder te reizen. Maar eerst maar eens naar huis en kijken hoe dat bevalt haha.

Ik kijk er erg naar uit om mijn familie weer te zien maar ik vind het onbekende van daarna ook heel erg leuk. Ik merk dat ik daar echt zoveel beter op ga dan een uitgestippeld bestaan.

Ik ben heel erg benieuwd hoe makkelijk of hoe moeilijk het gaat zijn om in Australië een baan te vinden. Ik denk dat ik eerst mijn farm work ga doen (90 dagen op een farm werken voor je tweede jaars visum) omdat ik dan in ieder geval de optie heb om voor twee jaar te blijven en het vaak ook wel prima verdiend. Dus ja, daar ben ik nieuwsgierig naar. En er zit dan ook wel een beetje tijdsdruk achter in verband met het kleiner worden van m’n bankrekening, dus het zoeken kan ook weer niet te lang duren haha.

Wat maakt reizen zo speciaal voor jou? 
Wat ik eerder al zei, het onbekende en het spontane. Ik zit nu in het vliegtuig naar Indonesië, een land waar ik nog niet eerder geweest ben en heb bijvoorbeeld nog geen flauw idee wat ik morgen ga doen. Het kan zomaar zijn dat ik van de week boven op een vulkaan sta en die dag er na op een surfboard in de zee lig. Ook het in contact komen met zoveel verschillende culturen vind ik heel speciaal. Je kan zoveel leren van anderen en van culturen die zo ver weg staan dan die van jezelf. Ik denk dat je er wat makkelijker van wordt en dingen uit Nederland meer gaat waarderen.

En ik probeer ook een soort van de beste versie van mezelf te ontwikkelen op reis. Sommige mensen hebben het dan ‘over jezelf vinden’ maar daar geloof ik niet zo in, want wat heb je dan die andere 23 jaar in Nederland gedaan, alsof je toen jezelf niet was of zo iets? Maar je komt in zoveel verschillende situaties en je ontmoet zoveel verschillende mensen, in Nederland zou je dat bijna nooit gebeuren. Daarom denk ik dat je op reis gewoon meer tijd hebt om kanten van jezelf te laten zien en te ontdekken.

Stel, er is nog maar één bestemming waar je naar toe mag reizen en dat wordt de bestemming waar je telkens weer naar moet reizen, welke plek zou dit dan zijn?
Oeh. Ehm, Indonesië denk ik. Ik ben er pas twee weken  maar wat is dit een super  leuk en chill land! En ook omdat erg gevarieerd is, je hebt er eigenlijk van alles wat. En het land is zooo groot, dat als ik daar elke keer naar toe zou gaan, ik elke keer een ander gedeelte kan reizen.

Je hebt waarschijnlijk veel mooie herinneringen aan al de reizen die je ooit maakte, maar welke reis zal je zeker nooit vergeten? 
Nou eigenlijk zijn het voor mij maar twee echte reizen en die zijn allebei zo verschillend. Australië zal ik nooit vergeten omdat het mijn eerste reis alleen was. Maar Australië was wel makkelijker te doen dan bijvoorbeeld Laos. Het elke keer aanpassen aan een nieuwe cultuur en het uitzoeken waar heen te reizen en wat te zien maakt deze reis in Azië weer heel speciaal. Eigenlijk kan ik geen keuze maken haha, ik vergeet ze allebei sowieso niet!

Heb je al eens slechte ervaringen gehad met reizen? 
Enkele, maar geen 1 ervaring die het reizen minder leuk heeft gemaakt. Tuurlijk wel tijdelijk maar als ik op deze momenten terug kijk, en het waren voornamelijk momenten dat ik mij alleen voelde, dan heb ik hier ook super veel van geleerd. Zo ben ik bijvoorbeeld een keer met een nachtbus gegaan in Laos, waarvan ze zeiden dat het een toeristenbus was. Dit bleek dus een lokale bus te zijn, zat ik dan als enige Westerse in een mini busje met 20 mensen, 80 kilo rijst, 5 kippen en een uitzet waar je een villa mee kunt vullen. Mijn bus zou s ochtends om 8 uur op de bestemming aankomen dus had ik geen accommodatie geregeld, dat zou ik wel zoeken na een goede bak koffie. Nou onze chauffeur had de smaak te pakken want om 4.30 stond ik, alleen, op een verlaten busstation, in het pikkedonker met mijn veel te zware tas op mijn rug. Geen Tuktuks of andere mensen op straat.. Ik heb toen ander half uur rond gelopen met mijn ziel onder mijn arm, oh ja want mijn telefoon was ook leeg, op zoek naar iets van leven. Toen was ik er wel even goed klaar mee en stond het huilen mij nader dan het lachen. Uiteindelijk vond ik twee dronken Engelse jongens die mij hebben mee genomen naar hun hostel. Het hostel bleek vol te zitten dus heeft de ene jongen, de charmeur, op de grond geslapen en ik in zijn bed.

Ik heb hier van geleerd dat je altijd voor verrassingen kan komen te staan, maar ja dat gebeurt zonder reizen natuurlijk ook 😉

Stel, je gaat op citytrip, welke 5 spullen neem je zeker en vast mee? Welke stad zou je dan bezoeken?
Ehm.. mijn telefoon met de app ‘maps me’ en Spotify. Maps me is echt een super handige app met plattegronden waar iedereen must sees in kan zetten. Ook kan je er handig restaurantjes mee vinden en je bezochte plekken mee pinnen. Mijn reisdagboek, ik schrijf maar zelden maar mijn geheugen is niet al te best haha dus ik vind het altijd leuk om terug te lezen wat ik allemaal gedaan heb. Mijn camera. Ik vind het leuk om foto’s te maken. Ik kan mezelf er heel erg in verliezen en uren door de natuur lopen en de wereld zien door de lens van de camera. Mijn lenzen, gewoon omdat ik anders weinig mee krijg van de citytrip. Ennnn mijn E-reader denk ik. Om een boekje te kunnen lezen tijdens een drukke dag.

Ik zou voor Praag willen, die staat hoog op mijn lijstje.

Wat is jouw ultieme reistip 
Misschien een beetje cliché, maar geniet! Probeer dingen los te laten en te waarderen wat je allemaal kan doen en mee maakt.

 

Volg Marlijn op haar Facebookpagina Mar goes far om haar avonturen te volgen. Ook kan je haar volgen op Instagram.

Bedankt Marlijn voor het interessante interview en de fijne samenwerking!

 

Veel reisplezier,

Amelie

Advertentie

5 gedachten over “Reisinterview #29: Mar goes far

  1. Oh wat leuk om te lezen! Ik zou ook nog heel graag naar Indonesië willen. Ik denk dat dit mijn plan wordt voor komend najaar. Het afgelopen jaar heb ik de Amerika’s (en dan met name zuid amerika) volledig ontdekt, deze zomer pak ik Europa mee, en daarna wordt het tijd om richting Azië te gaan!

    Geliked door 1 persoon

  2. He Marlijn! Indonesie is prachtig, maar beloof me dat je niet alleen naar Bali gaat. Ik ben toevallig net een blog aan het schrijven over Flores en Komodo. Prachtig daar. Ook Sulawesi is zo’n mooi eiland. Geniet van je reis!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s