Recensie: “The Alchemist” van Paulo Coelho

Dit blogbericht is een gastblog.

“The Alchemist” van Paulo Coelho kreeg ik voor kerst in 2016, intussen zo’n twee jaar geleden. Ik was toen benieuwd naar het boek omdat ik het overal tegenkwam, maar wist niet nog niets over de stijl of de inhoud. Zoals ik al zei bij mijn review van “Brave New World” van Aldous Huxley vorige week, lees ik een boek het liefst zonder er eerst veel over op te zoeken. Uiteindelijk las ik “The Alchemist” in december 2017. Dat lijkt lang geleden, maar het boek blijft me tot op vandaag nog steeds bij. Reden genoeg dus, om erover te schrijven.

The Alchemist

Op de achterkant van mijn editie van “The Alchemist” staat een quote uit het boek: “To realize one’s destiny is a person’s only obligation.” Dat vat kort gezegd samen waar het boek voor staat. Het is een verhaal over een jongen die op zoek gaat naar een schat, daarbij verschillende mensen ontmoet, inzichten opdoet, en zo zichzelf beter leert kennen.

Zelf heb ik veel aan “The Alchemist” gehad. Het boek heeft me een duwtje in de rug gegeven om te gaan voor iets waar ik al even van droomde. Aan de ene kant vind ik het heel positief dat het boek ‘je passie of droom najagen, no matter what’ naar voren schuift, maar aan de andere kant vind ik het een idee dat ook een negatieve uitwerking kan hebben.

Zo heb ik vandaag persoonlijk snel het gevoel dat ik exact moet weten wat ik wil, hoe ik het wil en wanneer. Dat zorgt op zijn minst gezegd voor veel druk. Je volledig focussen op dat ene wat je wil bereiken is mooi en vaak ook nodig om ergens te geraken, maar je moet er ook over waken dat je blijft relativeren. Als het toch niet zou lukken, is het ook zo. Ergens probeer ik een evenwicht te vinden tussen er helemaal voor gaan en er tegelijkertijd afstand van bewaren en me er niet mee te vereenzelvigen.

Indien je twijfelt of je het boek wel of niet zou lezen, kan ik je misschien over de streep door te zeggen dat het kort is en heel makkelijk leest. Lees het wel niet té snel, want dan mis je misschien veel van wat je er zou kunnen uithalen. In het boek wordt ook gezegd: in alles wat je ziet, kun je iets van jezelf herkennen, als je ervoor openstaat… Tot slot geef ik “The Alchemist” een score van 4 op 5. Ik ben zeker van plan om het te herlezen.

Wil je dit boek ook eens lezen? Je kan het hier vinden voor €9,99.

Deze blogpost werd geschreven door Katrien Hertogs. Op haar blog Katrienity kan je nog meer boekenrecensies vinden. Daarnaast werkt Katrien als freelance tekstschrijver. Haar LinkedIn-profiel kan je hier vinden. Je kan haar ook vinden op FacebookInstagram en Twitter.

Boeken algemeen

Advertentie

6 gedachten over “Recensie: “The Alchemist” van Paulo Coelho

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s