Recensie: “Vele hemels boven de zevende” van Griet Op de Beeck

Dit blogbericht is een gastblog.

Voor mijn laatste recensie hier als gastblogger koos ik voor het boek “Vele hemels boven de zevende” van Griet Op de Beeck. Het was het eerste boek dat ik las dit jaar en ook het eerste dat is las van de schrijfster. Voor mij was het aangrijpend en herkenbaar, lees even mee.

Griet Op de Beeck debuteerde in 2013 met de roman “Vele hemels boven de zevende” en kreeg er meteen de Bronzen Uil publieksprijs voor. Pas vier jaar later stootte ik pas op het boek, kocht het en las het in januari dit jaar. In tussentijd bracht de auteur nog een aantal andere boeken uit, zoals “Kom hier dat ik u kus” (2014) en “Het beste wat we hebben” (2017). Het laatstgenoemde boek heb ik intussen ook al gelezen.

Kenmerkend aan de boeken van Griet Op de Beeck is dat ze steeds heel menselijk zijn, herkenbaar en dus soms ook pijnlijk. Daar ga ik naar op zoek als ik een boek uitkies: ik wil kunnen meevoelen en me inleven. Het hoofdpersonage van “Vele hemels boven de zevende” is Eva (36), een gevoelige en empathische vrouw die er moeite mee heeft om te leven voor zichzelf en niet alleen voor anderen. Dat is voor mij heel herkenbaar.

In het boek wisselt de schrijfster af tussen vijf personages: Eva en vier andere mensen, die allemaal in relatie tot haar staan. Iedereen heeft zijn of haar eigen problemen en gaat daar op een bepaalde manier mee om. Het boek leidt niet per se naar één punt, maar voelt meer aan als een schets van ons allemaal, als mensen. We hebben lief, maken kapot, rouwen, lachen… Elk individu is zo complex en terzelfdertijd zo gelijkaardig. We zouden elkaar echt wel kunnen begrijpen als we moeite zouden doen.

Voor mij krijgt het boek een 5/5. Ik heb de tranen in mijn ogen gehad, maar heb ook gelachen. Ik heb zinnen onderstreept en het boek soms neergelegd om even te kunnen nadenken over mezelf. Dit is het soort verhaal dat ik wil lezen. Ik had spijt dat het boek niet dikker was… Gelukkig is er ook nog een film, die vorig jaar verscheen. Ik weet nog niet of ik die wil bekijken, misschien liever eerst nog eens het boek herlezen.

Je kan het boek hier vinden voor €12,50.

Deze blogpost werd geschreven door Katrien Hertogs. Op haar blog Katrienity kan je nog meer boekenrecensies vinden. Daarnaast werkt Katrien als freelance tekstschrijver. Haar LinkedIn-profiel kan je hier vinden. Je kan haar ook vinden op FacebookInstagram en Twitter.

Boeken algemeen

Advertentie

4 gedachten over “Recensie: “Vele hemels boven de zevende” van Griet Op de Beeck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s