Hoe ik positief kan meewerken aan het klimaat

Het klimaat, het is een heel actueel thema. Er is al veel om gebeurd, gezegd en geschreven. Jongeren maar ook volwassenen doen mee aan klimaatmarsen en politici hebben er hun zegje over. Natuurlijk heeft iedereen er zijn zegje over en wilt iedereen er iets over kwijt. Toch is het niet meer aan ons om alleen nog maar ons zegje er over te doen. We moeten actie ondernemen.

Inderdaad, je leest het goed; we moeten actie ondernemen. Dit om de opwarming van de aarde te vertragen. Dit om de zeespiegel minder snel te doen stijgen en niet meteen allemaal verplicht te moeten verhuizen.

We kunnen enkel en alleen actie ondernemen door onze levensstijl aan te passen. En ja ik weet het; dit is niet zo simpel. Laat me duidelijk zijn; ik wil jou niet verplichten om meteen je levensstijl te veranderen. Dat kan ik ook niet. Ik kan niet van de ene dag op de andere veganistisch gaan leven. Het zou me niet lukken. Maar ik wil het zeker en vast wel proberen. Ik wil mijn levensstijl proberen te veranderen, en dat stap voor stap om onze tijd op deze planeet te rekken.

Ik zou dit graag op verschillende manieren willen aanpakken.

Eerst en vooral wil ik meer op vervoer letten en ik wil er ook op blijven letten. Ik ben momenteel 23 jaar en woon nog bij mijn ouders. Ook al ben ik 23, ik heb nog geen rijbewijs. Wanneer ik naar ergens toe moet, maak ik gebruik van mijn fiets en het openbaar vervoer. Ik woon op een plek waar het openbaar vervoer bijna ideaal is. Ik schrijf ‘bijna ideaal’, want we weten allemaal dat dat hier in België niet altijd ideaal is. Denk aan momenten dat het sneeuwt. Maar ik wil er natuurlijk ook op blijven letten. Graag zou ik voor mijn rijbewijs gaan omdat dit handiger is als ik alleen ga wonen. Maar dan zou ik er graag op willen letten dat ik nog steeds voor korte afstanden de fiets neem of te voet ga. Dan zou ik willen dat ik voor bepaalde verplaatsingen nog steeds het openbaar vervoer neem. Denk maar aan de verplaatsing naar mijn werk.

Daarnaast wil ik ook iets meer op mijn eten gaan letten. Ook dit ga ik zeker en vast proberen als ik alleen ga wonen. Ik ga zeker niet heel snel volledig vegetarisch of veganistisch worden. Maar ik wil zeker en vast mijn vlees- en zuivelverbruik verminderen.

Als laatste wil ik ook gaan letten op mijn koopgedrag. Ik wil mezelf meer de vraag stellen of ik het product wel nodig heb. Ik wil mezelf ook de vraag stellen waarom ik een bepaald product koop dat meer verpakt is dan hetzelfde product dat amper verpakt is. Ik wil ook meer stil staan met mijn koopgedrag op internet. Ik bestel niet heel veel op het internet, maar als ik het doe, moet ik me meer afvragen of ik niet kan gaan halen met de fiets in de stad i.p.v. een bestelbusje te laten leveren.

Ik hoop zo mijn steentje bij te dragen aan het klimaat.

Heb jij nog tips voor mij?

Veel liefs,

Amelie

Advertentie

9 gedachten over “Hoe ik positief kan meewerken aan het klimaat

 1. Hoi Amelie, wat fijn dat je hierover aan het nadenken bent. Dit is namelijk heel erg in mijn straatje, ik ben me ook bewust van de keuzes die ik neem en de dingen die ik koop. Ik heb er zelf ook een blog over geschreven: https://allkindsofthings.nl/duurzame-producten-bij-kweek-design/ want bewustzijn, daar gaat het om. Koop duurzamer producten, probeer meer 2e hands artikelen te kopen (en op te leuken, is heel fijn om te doen) en minder verpakkingen, ja. O zo moeilijk, maar goed dat we er mee bezig zijn, toch?

  Geliked door 1 persoon

 2. Je hebt helemaal gelijk! Ik was zelf ook 24 toen ik mijn rijbewijs haalde (was niet zozeer voor het milieu maar eerder omdat ik gewoon te lui was, haha) maar zelfs nu, 3 jaar later, rij ik amper met de auto. Ik werk 5km verder van waar ik woon dus ik fiets (door weer en wind) naar mijn werk, ik ga te voet naar bijna alle winkels (toegegeven, ik woon in centrum Antwerpen dus te voet is bijna altijd de gemakkelijkste manier) en ook wanneer ik vriendinnen ga bezoeken in een andere stad, neem ik bijna altijd het openbaar vervoer. Het is dus zeker te doen 😉
  Ik probeer ook op andere manieren lief te zijn voor het milieu, maar vind het toch ook niet altijd gemakkelijk… maar ik probeer me niet te laten ontmoedigen en nieuwe oplossingen te zoeken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik denk persoonlijk dat het hele milieu verhaal een broodje aap verhaal is. Wat niet wegneemt dat we verstandiger om moeten gaan met de spullen die we hebben. Maar ik geloof niet dat de aarde er beter op word als wij alles anders gaan doen. De aarde vervuild zich zelf nog harder dan wij doen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s