Recensie: “Het Pilgrim Fathers Complot” van Jeroen Windmeijer

Dit blogbericht is een gastblog.

Deze boekrecensie gaat over ‘Het Pilgrim Fathers Complot’ door Jeroen Windmeijer. Een spannende Nederlandse thriller die zich onder andere in Leiden afspeelt, en een mooie combinatie van historisch en moderne elementen vormt.

Samenvatting

Tijdens een open avond van de Vrijmetselaarsloge in Leiden wordt de voorzitter Coen Zoutman vermoord. Universitair docent Geschiedenis Peter de Haan treft de vermoorde Coen aan in de vrijmetselaarsloge en raakt hierdoor samen met zijn vriendin Fay betrokken bij het onderzoek naar de dood van Coen Zoutman. Wanneer hij op een gegeven moment een manuscript in handen krijgt waarin een geheime geschiedenis van de Pilgrim Fathers wordt verteld raakt Peter er meer en meer betrokken hierin en rijst de vraag waarom er zoveel Pilgrim Fathers in Leiden achterbleven, en wat dit te maken heeft met het Leidse Vrijmetselaarsloge. Van Leiden trekt hij naar Amerika en naar de Sinaï-Woestijn om antwoorden te krijgen op deze vragen.

Het boek

Windmeijer heeft in zijn boek gebruik gemaakt van meerdere manieren om het verhaal te vertellen. De lopende verhaallijn wordt aangevuld met flashbacks, sms-berichten, en vertaalde stukken uit het eeuwenoude manuscript. Hij schrijft erg uitgebreid en gedetailleerd, en dit zorgt er af en toe voor dat de spanning een beetje wegebt. Zeker in het begin van het boek schrijft hij te gedetailleerd naar mijn smaak over de werkzaamheden van de politie. Ik vind dat voor een boek met een historisch onderwerp, en waarschijnlijk ook een wat intelligenter publiek, Windmeijer ook teveel de vanzelfsprekende zaken uiteenzet.

Het verhaal zelf is ontzettend boeiend, vooral door de afwisseling van locaties, en doordat er onverwachte zaken gebeuren in het verhaal. Ook de greep naar het verleden van de Pilgrim Fathers in Leiden is ontzettend boeiend. Veel Nederlandse criminele thrillers volgen de standaard volgorde van de misdaad naar de oplossing, maar Windmeijer stapt hier van af. Wel vind ik het overdreven om hem te vergelijken met Dan Brown zoals de sticker op de omslag doet. Dan Brown zijn verhalen gaan vaak toch iets dieper dan Windmeijer gaat. Toch is het boek van Windmeijer ontzettend boeiend om te lezen, en het is zeker geen oppervlakking boek.

Ik vind dat het een prettig boek is om te lezen omdat Windmeijer niet in langdradige zinnen schrijft, en een prettig leesbaar taalgebruik toepast. Hij gebruikt geen ontzettend ingewikkelde woorden, waardoor het ook voor de minder ervaren lezer leuk is om te lezen. Door de korte hoofdstukken blijft het verhaal dynamisch, en wordt het niet te langdradig. Je merkt goed dat Windmeijer goed onderzoek heeft gedaan op voorhand, en hulp heeft gehad van een Vrijmetselaars expert. Ontzettende leuke toevoeging aan de paperback uitvoering is de stadskaart van Leiden waarop de locaties uit het boek staan aangegeven. Ik ga zeker meer boeken van Windmeijer lezen!

Het Pilgrim Fathers Complot krijgt van mij 4 sterren.

Je kan het boek hier vinden voor €19,99.

Deze blogpost werd geschreven door Inge Pots. Je kan meer van haar recensies en blogs vinden op de blog Urban Safari. Je kan Inge ook volgen op Facebook, Instagram en Pinterest.

Advertentie

4 gedachten over “Recensie: “Het Pilgrim Fathers Complot” van Jeroen Windmeijer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s