Recensie: “The hate u give” van Angie Thomas

Dit blogbericht is een gastblog.

Wie staat er eigenlijk stil bij het feit dat je leven in slechts enkele seconden voorgoed kan veranderen? Starr deed dat in elk geval niet tot dat het haar overkwam. In het boek ‘The hate u give’ van Angie Thomas, lees je wat het leven van Starr volledig op zijn kop zette. Ben je benieuwd naar dit boek? In deze recensie lees je al een voorproefje.

Samenvatting

Het leven van de 16-jarige Starr is moeilijk, ze woont met haar gezin in een arme buurt, maar gaat naar school met de rijke kinderen. Ze leeft als het ware een dubbelleven, maar weet het evenwicht tussen haar twee levens perfect te bewaren tot dat haar leven plots nooit meer hetzelfde zal zijn. Wanneer Starr na aandringen van haar vriendin meegaat naar een feestje, komt ze haar jeugdvriend Khalil tegen. Nadat het feest abrupt onderbroken wordt, wilt Khalil Starr naar huis brengen, maar onderweg naar huis wordt hij doodgeschoten door een agent. Starr is de enige getuigen en heeft geen idee wat ze nu moet doen. Haar leven op het spel zetten en haar stem laten horen? Of stil blijven?

Recencie: "The hate u give" van Angie Thomas

De boodschap

De boodschap van het boek is duidelijk. ‘Black lives matter.’ ‘Khalil leefde, Khalil was geliefd, zijn leven deed ertoe. En toch, toch werd dat van hem afgenomen alsof het helemaal niets te betekenen had. Angie Thomas wilde met dit debuut duidelijk maken dat dit de realiteit is voor mensen met een donkere huidskleur en dat zij al hun hele leven moeten opletten bij elke stap die ze zetten. Hier moet gewoon een einde aan komen, dus moeten we het aan het licht brengen.

Recencie: "The hate u give" van Angie Thomas

De tijd

Het eerste dat je ziet wanneer je het boek begint te lezen, is een pagina met daarop de tijdsaanduiding. Het boek is opgedeeld in 5 (grote) delen die telkens een bepaalde periode aanduiden. Hiermee spring je als het ware in de tijd naar voren. Angie wilde duidelijk dat de beslissingen die gemaakt moesten worden ook echt over een realistische tijdspannen werden getrokken, maar om het boek niet te langdradig te maken, heeft ze er dus voor gekozen om tijdsprongen te maken naar voren.

Recencie: "The hate u give" van Angie Thomas

Het boek

Dit boek was Angie Thomas’ debuut en wat voor één. Toen het boek in 2017 op de rekken verscheen, ontstond er heel erg veel ophef over. Iedereen was er weg van en het boek verscheen overal. Door de boodschap die het boek overbracht naar de wereld, werd er besloten om het boek te verfilmen en kwam er een jaar later een gelijknamige film in de bioscoop.

Recencie: "The hate u give" van Angie Thomas

Was het boek de ophef waard?

ABSOLUUT! De boodschap die dit boek met zich meedraagt is zo ontzettend krachtig en zo mooi geschreven. Ik heb het boek zelf in het Engels gelezen en vloog er doorheen. Het verhaal was zo meeslepend en de schrijfstijl van Angie Thomas is ondanks haar gebruik van de Engelse straattaal ook erg vlot om te lezen.

Ik geef het boek daarom 5/5.

Je kan de Engelstalige versie van dit boek (paperback) voor €9,79 hier op de site bol.com vinden. Ook kan je de Nederlandstalige versie van dit boek (paperback) voor €19,99 hier op de site bol.com vinden.

Heb jij het boek gelezen of de film gezien?

Deze blogpost werd geschreven door Amber Camus. Je kan meer van haar blogs over boeken en recensies terugvinden op haar blog Books & Biscuits. Ook kan persoonlijke blogs terugvinden op haar blog Ambers Things.

Dit blogbericht is geschreven door een gastblogger. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn affiliate links. Ik krijg dus een hele kleine som geld wanneer jij iets koopt op de site bol.com. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.
Advertentie

Een gedachte over “Recensie: “The hate u give” van Angie Thomas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s