Recensie: “The help” van Katryn Stockett

Dit blogbericht is een gastblog.

Deze recensie gaat over het boek “The help” van Katryn Stockett. Ben je benieuwd naar dit boek? Lees dan zeker even mee.

Jackson, Mississippi, 1962, een tijd waarin de zwarte dienstmeid wordt ingezet als surrogaatmoeder voor de kinderen van haar blanke werkgever, maar die niet vertrouwd wordt met het poetsen van het huiszilver. Een tijd waarin blanken een apart toilet voor de zwarte hulp in huis hebben, omdat zwarten nu eenmaal andere ziektes overdragen.

Samenvatting

Kathryn Stockett vertelt het verhaal van drie vrouwen: Aibileen, Minny en Skeeter. Aibileen en Minny, zijn beiden zwarte dienstmeiden in een tijd waarin racisme hoogtij viert. De dagelijkse psychologische vernederingen zijn pijnlijk voelbaar en worden goed verwoord door Stockett.

De blanke Skeeter keert na haar studie terug naar huis en besluit een boek te schrijven over de vernederingen en het leed van de zwarte hulp die weliswaar in loondienst is, maar eigenlijk niets meer is dan een betaalde ‘slavin’ met een schortje. Ze benadert Aibileen en Minny en biedt aan hun bittere, schrijnende en soms toch ontroerende verhalen -anoniem- op te schrijven en te vertellen.  Aanvankelijk is alleen Aibileen bereid om haar verhaal te vertellen, later volgt Minny toch en uiteindelijk weet Skeeter het vertrouwen van andere zwarte dienstmeiden te winnen die ook hun verhalen willen vertellen. De vrouwen nemen een ongelooflijk risico die fatale gevolgen kan hebben als men ontdekt waar ze mee bezig zijn. De ontmoetingen moeten in het diepste geheim plaatsvinden en de angst en de spanning om ontdekt te worden met alle eventuele gevolgen van dien, worden voelbaar in woord gebracht.

De boodschap

De boodschap is duidelijk: de vrijgevochten Skeeter rebelleert niet alleen tegen het alom geaccepteerde dagelijkse racisme maar ook tegen de conservatieve opvattingen over de positie van de vrouw. Van haar wordt verwacht dat ze trouwt en kinderen krijgt, een carrière is niet nodig, maar Skeeter heeft andere plannen voor haar toekomst.

De verteller

De verhalen worden beurtelings verteld in de ‘ik-vorm’ door Aibileen, Minny en Skeeter. Hierdoor worden de verhalen persoonlijk en voel je ook echt de emoties van de drie vrouwen.

Aibileen: een rustige, trotse maar toch enigszins verbitterde vrouw. Zij voedt inmiddels ‘haar’ zeventiende blanke kind op terwijl ze zelf haar eigen zoon heeft verloren.

Minny: een vrouw met het (oprechte) hart op de (scherpe) tong die haar meerdere malen in de problemen brengt en er regelmatig voor heeft gezorgd dat ze werd ontslagen. Minny wordt door Hilly, de ‘beste’ vriendin van Skeeter ten onrechte beschuldigd van diefstal en ontslagen. Hilly zorgt ervoor dat Minny nergens meer aan het werk komt. Uiteindelijk komt Minny terecht bij Miss Celia, een buitenbeentje, met wie niemand wat te maken wil hebben. Ook hier ontstaat een onverwachte en mooie vriendschap.

Skeeter: zelf opgevoed door Constantine, de zwarte dienstmeid van haar familie. Constantine is echter niet meer werkzaam bij haar familie en is met de noorderzon vertrokken. Niemand in het gezin praat nog over haar en Skeeter begint haar eigen onderzoek naar haar verblijfplaats, de reden van haar vertrek en de pijnlijke rol die haar moeder hierin heeft gespeeld.

Het boek

De vertaling van de titel ‘een keukenmeidenroman’ doet mijns inziens het boek geen eer aan. Integendeel, ze doet deze zelfs te kort. Een titel als ‘een keukenmeidenroman’ klinkt frivool, speels en doet mij denken aan een chicklit of een boeketreeks. Niets is minder waar. The Help gaat over racisme, het is een verhaal met diepgang, onrechtvaardigheid, ongeloof, spanning, humor en gaat over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen drie -elk op hun eigen wijze- bijzondere en sterke vrouwen.

Het boek is in 2011 gelijknamig verfilmd met in de hoofdrollen Viola Davis (Aibileen), Emma Stone (Skeeter) en Octavia Spencer (Minny) die zelfs een Oscar won voor de beste vrouwelijke bijrol.

The Help is de debuutroman van Kathryn Stockett en zij heeft sindsdien geen andere boeken uitgebracht. Het schijnt dat zij inmiddels werkt aan haar tweede boek.

Aanrader

Ik heb de Engelstalige versie gelezen en ondanks het heftige onderwerp, leest het gemakkelijk weg, is het een pageturner en moeilijk weg te leggen. Je wilt verder lezen, je wilt weten wat er gaat gebeuren, je wilt weten hoe het afloopt. En wat is toch ‘the terrible awful’ waar Minny het steeds over heeft…

Het boek is een absolute aanrader, het is zelfs een absolute must om te lezen en krijgt van mij een dik verdiende 5/5.

The Help is bij Bol.com te koop voor € 9,99 en een keukenmeidenroman is eveneens bij Bol.com te koop voor € 6,55. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten.

Deze blogpost is geschreven door Tina de Keyzer. Tina een freelance editor en Virtual Professional op het gebied van Management Support. Je kunt haar vinden en volgen op  Linkedin, Facebook en  Instagram

Dit blogbericht is geschreven door een gastblogger. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn affiliate links. Ik krijg dus een hele kleine som geld wanneer jij iets koopt op de site bol.com. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s