Recensie: “Nachtvlinder” van Teske de Schepper

Wie het Nederlandse YouTubewereldje al een tijdje volgt, zag Teske de Schepper al wel eens voorbijkomen. Je kent haar misschien nog wel van haar eigen filmpjes rond beauty en al die filmpjes rond het proeven van gek snoepgoed. Misschien ken je haar wel van de liedjes die ze uitbracht, waaronder het liedje met Mr. Polska dat zorgde voor de start van haar muziekcarrière. Naast het maken van de filmpjes voor het wereld wijde web en het zingen van haar zelfgeschreven liedjes, schreef ze het boek ‘Nachtvlinder’. Ben je benieuwd naar dit boek? Lees dan zeker even mee om te weten te komen wat ik er van vond.

Recensie: "Nachtvlinder" van Teske de Schepper

Samenvatting

De afgelopen 10 jaar groeide Teske de Schepper op het internet op. Dit zorgde er voor dat ze haar jeugd op een iets andere manier beleefde dan een normale tiener. Ze stond steeds in de kijker en kreeg hierdoor de mening van het groter publiek mee. Zoals elke tiener was ook zij op zoek naar haar eigen identiteit, maar dit terwijl iedereen meekeek. De gevoelens en gedachten die hierbij kwamen en nog steeds komen kijken, bundelde ze in dit boek aan de hand van gedichten en teksten. In deze gedichten en teksten gaat ze terug naar haar verleden, maar kijkt ze ook naar hoe ze zich nu voelt en kijkt ze ook in de toekomst.

Op de achterflap van het boek lees je de volgende samenvatting:

“In Nachtvlinder zoekt internetpersoonlijkheid Teske naar de meest pure versie van zichzelf. Een versie die gedurende de afgelopen jaren dat ze vele fans tevredenstelde, geregeld van haar wegdreef. Het resultaat is een uitzonderlijk mooie mix van rauwe poëzie en goudeerlijke verhalen die laat zien wat er schuilgaat achter haar door velen geliefde verschijning. Een zeldzame ode aan eerlijkheid in de YouTube-generatie, een oproep om trouw te blijven aan jezelf.”

Recensie: "Nachtvlinder" van Teske de Schepper

Schrijfstijl

Het boek is te verkrijgen als hardcover of als e-book en bevat 168 pagina’s. In het boek zijn zowel gedichten als langere teksten aanwezig. De gedichten en de langere teksten wisselen elkaar geregeld af.

De langere teksten zijn ervaringen uit het verleden, gedachten die de schrijfster heeft/had en brieven aan zichzelf en anderen. Ook deze langere teksten wisselen elkaar mooi af. Deze teksten worden soms in de ik-vorm geschreven, maar niet altijd. De teksten zijn zeer behapbaar. Ze nemen vaak niet veel pagina’s in beslag en zijn zodanig geschreven alsof je er zelf bij was.

De gedichten hebben ook allemaal een verschillende lengte en wisselen elkaar mooi af. De gedichten reflecteren niet enkel naar ervaringen die Teske de Schepper in haar persoonlijk leven meemaakte, maar reflecteren ook vaak naar de internetwereld waar ze in terecht is gekomen. Het ene gedicht is al wat luchtiger dan het andere en worden soms bijgestaan door een illustratie uit Teskes hand.

Recensie: "Nachtvlinder" van Teske de Schepper

Boodschap van het boek

Met dit boek wilt Teske de Schepper meegeven hoe haar identiteit gevormd bij het opgroeien op het internet. Ze geeft een inkijk in haar verhaal en vertelt in dit boek niet alleen waar zij mee worstelde in haar leven op het internet, maar ook daarnaast. Met dit boek wil ze aantonen dat opgroeien en zoek naar een identiteit op verschillende manieren kan gaan, of het nu op het internet is of daarnaast, en dat er ook heel veel gelijkenissen in opgroeien zit. Veel jongeren en jongvolwassenen kunnen volgens mij zich vinden in één of meerdere gedichten en/of teksten die Teske (be)schreef in haar boek. Daarnaast zullen er ook veel jongeren en jongvolwassenen inspiratie halen uit meerdere gedichten of teksten in dit boek.

Recensie: "Nachtvlinder" van Teske de Schepper

Conclusie

Ik begon dit boek te lezen op een avond rond 19u00. De volgende dag had ik het boek al rond 17u30 uitgelezen. Dit komt omdat de teksten en gedichten zo behapbaar, maar daarnaast ook zo herkenbaar zijn. Zelf ben ik niet zo’n internetpersoonlijkheid als dat Teske de Schepper is, maar ik kan me wel heel sterk vinden in haar verhalen. In het boek worden langere teksten en gedichten voldoende afgewisseld, wat het boek iets luchtiger maakt. Zowel de langere teksten als de gedichten zijn zodanig geschreven dat je in het boek wordt gezogen en het verhaal van Teske zelf lijkt mee te maken.

Als ik dit boek een cijfer zou geven, geef ik het een 4,5/5.

Je kan het boek “Nachtvlinder” van Teske de Schepper voor €15,99 hier op bol.com vinden. Ook kan je hier het luisterboek en hier het e-book vinden.

Las jij dit boek al?

Veel liefs,

Amelie

Dit blogbericht is geschreven uit eigen mening en is NIET tot stand gekomen door een samenwerking. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn affiliate links. Ik krijg dus een hele kleine som geld wanneer jij iets koopt op de site bol.com. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.
Advertentie

2 gedachten over “Recensie: “Nachtvlinder” van Teske de Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s