Op jacht naar een boek | De Boekenjagers

Tijdens de vakantie lezen we massaal de boeken die al maanden op ons lijstje staan. Voor velen is dit een goede vorm van ontspanning. Zo kom je in een andere wereld terecht of leer je iets bij. Soms valt het voor dat je je leeslijstje helemaal hebt afgewerkt. Hoe fijn is het dan om op jacht te gaan naar een nieuw boek? Veerle van de Facebookgroep “De Boekenjagers” vond een creatieve manier om letterlijk op jacht te gaan naar een boek dat je nog niet hebt gelezen. Ben je benieuwd hoe Veerle en de andere leden van deze Facebookgroep te werk gaan? Lees dan zeker even mee.

“De Boekenjagers” is een Facebookgroep met ondertussen bijna 60.000 leden over heel Vlaanderen en zelfs Nederland. Veerle richtte deze Facebookgroep op om mensen aan te sporen om meer te lezen en hen andere boeken te doen ontdekken. En dat ontdekken mag je best wel letterlijk nemen. Als je graag op ontdekkingstocht of jacht naar een boek gaat, kan je je aanmelden in de groep “De Boekenjagers“. In deze groep verschijnen dan tips waar en welke verstopte boeken je kan vinden. Als je een interessant boek ziet in de groep ziet verschijnen wat toevallige bij jou in de buurt is verstopt, kan je op zoek gaan naar dit boek en het meenemen om thuis te lezen. Heb je het boek uit? Dan kan je het vervolgens nog eens gaan verstoppen.

boekenjagers

Hoe ga ik op boekenjacht?

Het is mogelijk dat je tijdens een bezoekje aan een stad of de markt en boek van De Boekenjagers tegenkomt. Dat zou heel toevallig zijn. Als het boek je aanstaat, kan je het boek meenemen. Lees je dat type boek niet graag? Laat het dan zeker liggen voor andere boekenjagers.

Je kan ook specifiek op jacht gaan naar een boek. Hiervoor is het handig dat je eerst en vooral lid wordt van de Facebookgroep “De boekenjagers”. In deze groep zie je vervolgens berichten verschijnen van al diegenen die laatst een boek hebben verstopt. Dit boek kan in je eigen dorp of stad verstopt zijn, maar ook in een dorp of stad dat 50 of 100 km verder ligt. De kans is groot dat je liefst op boekenjacht gaat in het dorp of de stad waar je woont of momenteel bent.

Om de berichten rond verstopte of gedropte boeken in jouw gemeente te vinden in deze Facebookgroep, kan je gebruik maken van het zoekbalkje links wanneer je op je laptop bezig bent. Wanneer je op je smartphone zoekt, kan je gebruik maken van het vergrootglaasje bovenaan. Je zoekt het gemakkelijkste achter een boek in jouw gemeente door je hoofdgemeente in te typen. Woon je in een deelgemeente? Vermeld dus ook je hoofdgemeente. Woon je bijvoorbeeld in Gentbrugge? Dan zoek je naar “Gent” of “Gentbrugge Gent”. Woon je bijvoorbeeld in Neerpelt? Dan zoek je naar “Pelt” of “Neerpelt Pelt”.

Op jacht naar een boek | De Boekenjagers
Hoofding van de Facebookgroep “De boekenjagers”. Links onderaan is het zoekbalkje te vinden. Bij bestanden erboven kan je briefjes terugvinden. Deze kan je afdrukken om boeken te verstoppen.

Wanneer je je zoekopdracht hebt ingegeven, verschijnen de berichten van de verstopte boeken in jouw gemeente. De berichten kunnen een uur geleden zijn geplaatst. Dan is de kans nog vrij groot dat het boek nog niet gevonden is. De berichten kunnen een paar dagen geleden zijn geplaatst. Dan kan het zijn dat het boek wel al is gevonden. Daarom is het belangrijk om even tussen de reacties te kijken of het boek al gevonden is.

Is het interessante boek in jouw buurt nog niet gevonden? Ga dan op zoek naar dit boek. Maak een mooie wandeling of fietstocht. Wanneer je het boek meeneemt, laat dit dan zeker ook even weten in de reacties onder het bericht van diegene die het boek verstopte. Laat het ook even weten via een bericht in de groep zelf. Nu kan je gaan lezen.

Als je het boek hebt uitgelezen, kan je het boek terug gaan verstoppen.

Hoe verstop ik zelf een boek?

Als je een boek hebt uitgelezen dat je zelf gevonden hebt, kan je dit terug gaan verstoppen. Ook kan het zijn dat je enkele boeken hebt staan waar je niets meer mee bent. Ook deze kan je gaan verstoppen.

Let er wel op: sommige boeken mag je niet verstoppen volgens de spelregels van de Facebookgroep. Dit zijn de volgenden:

 • Oude encyclopedieën
 • Woordenboeken
 • Boeken met achterhaalde informatie

Zo ga je te werk bij het verstoppen van een boek:

 1. VERPAK in doorzichtig plastic: diepvrieszakjes zijn ideaal; plasticfolie kan niet tegen de regen!

 2. Steek er een BOODSCHAP bij: Je kan enkele voorbeeldbriefjes in de groep terugvinden bestanden. Je kan ook een briefje met de hand schijven, bijvoorbeeld: “Dit is een zwerfboek en vinders kunnen het melden bij de Facebook-groep van de Boekenjagers.”

 3. VERSTOP het ergens
  Nooit in de buurt van zwerfvuil/afval/vuilbakken plaatsen.
  Niet op privé-terrein zonder eerst toestemming te vragen! Zeker supermarkten zijn hier vaak niet mee opgezet. De boze mails hierover komen bij mij toe en bovendien maak je gewoon meer kans dat je boek weggegooid wordt.
  Plaats je boek een beetje verstandig, zodat het er niet uitziet als zwerfvuil dat maar aan de kant gegooid is.
  Plaats het boek met de boodschap naar de voorkant. Dit is belangrijk voor politie en milieudiensten, dat ze onmiddellijk zien waarover het gaat! Ook een strakgetrokken volledig doorzichtig plastic zakje is hierbij belangrijk!

 4. POST EEN HINT op de groep ivm de vindplaats: Foto of cryptische omschrijving.
  Belangrijk is het CORRECT vermelden van de stad!
  ⇒ Je bericht wordt anders niet opgenomen door de zoekfunctie! Je bericht zal dan minder gelezen worden en je boek meer gezocht zal worden. Ook ivm meldingen is dit handig.
  ⇒ De stad moet IN Je hoofdbericht (dus niet als reactie eronder, niet bvb “Antwerpenaren”, niet enkel inloggen, enz..)
  ⇒ Als het een deelgemeente betreft: graag ook de hoofdgemeente. Zo bereik je meer mensen.

 5. Leg NIET TEVEEL BOEKEN INEENS weg in dezelfde stad: Max 5 per dag per stadAnders is vaak één iemand met alle boeken weg is en het is leuker als de buit verdeeld wordt. Er is hier al veel heibel over geweest in het verleden, dus graag rekening mee houden. Bovendien zit je zo snel door je voorraad heen en da’s jammer na een paar weken.

Je kan de Facebookgroep “De boekenjagers” hier terugvinden.

Heb jij al eens een boek gevonden of verstopt voor De boekenjagers?

Veel liefs,

Amelie

Dit blogbericht is geschreven uit eigen mening en is NIET tot stand gekomen door een samenwerking. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn GEEN affiliate links. Ik krijg dus geen geld wanneer jij iets koopt op deze site. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.
Advertentie

3 gedachten over “Op jacht naar een boek | De Boekenjagers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s