Papieren boeken versus e-books: Wat lezen we het meest? | 2020

Als kind was ik geen lezer. Toch heb ik het lezen de afgelopen jaren ontdekt. Iedereen heeft zijn eigen smaak en voorkeur in wat ze lezen, hoe ze lezen en hoe ze een boek ontdekken. En dat maakt de zoektocht naar de perfecte manier van lezen en het perfecte boek voor mij zo interessant. Ben jij net zoals ik benieuwd naar hoe en wat Vlamingen en Nederlanders lezen? Lees dan zeker even deze blogpost.

In januari 2019 was ik ook heel benieuwd naar wat en hoe wij als Vlamingen en Nederlanders graag lezen. Toen deed ik een onderzoek in de vorm van een enquête en schreef ik er deze blogpost over.

Zo’n anderhalf jaar later ben ik benieuwd of er in mijn vaststellingen van toen veel verandering is gekomen. Ik stelde een nieuwe enquête op en er reageerden maar liefst 3200 Vlamingen en Nederlanders op deze enquête. Hieronder een overzicht van mijn vaststellingen.

Wie vulde deze enquête in?

Voor dit stukje klikte je deze blogpost waarschijnlijk niet aan. Toch wil ik schetsen wie mijn enquête invulde.

Deze enquête werd ingevuld door 3200 Vlamingen en Nederlanders. De meerderheid van de deelnemers waren Vlamingen (58,2%). Zo’n 40,6% van diegenen die de enquête invulde waren Nederlanders. De overige 1,2% zijn mensen die Nederlands spreken en lezen maar ergens anders wonen.

De enquête werd voornamelijk door vrouwen ingevuld. Zo’n 92% van de ondervraagden zijn vrouw. Ongeveer 25% van de ondervraagden zijn 30 jaar of jonger. Ongeveer 35,6% van de ondervraagden zijn tussen de 31 en 50 jaar oud. Ongeveer 36,7% van de ondervraagden zijn tussen de 51 en 70 jaar oud. Maar 2,7% van de ondervraagden is 71 jaar of ouder.

Hoeveel boeken lezen we?

Jaarlijks lezen we heel veel boeken. Sommigen lezen enkel tijdens hun vakantie terwijl anderen dan weer dagelijks enkele hoofdstukken verslinden.

Zo’n 35,5% van de ondervraagden lezen 20 boeken of minder op jaarbasis. Gemiddeld een boek per maand uitlezen is voor sommigen dan ook echt een voornemen aan het begin van het nieuwe jaar. 38% van de ondervraagden lezen tussen 20 en 50 boeken per jaar. 16,7% lezen tussen 50 en 100 boeken per jaar. Net geen 10% van de ondervraagden lezen meer dan 100 boeken per jaar. We lezen dus met z’n allen heel veel boeken.

Fictie of non-fictie?

Bijna 3/4 van de ondervraagde leest het liefst fictie. Men leest het liefst ter ontspanning of om de werkelijkheid te ontvluchten. Zij die kiezen voor non-fictie lezen om bij te leren voor hun werk, school of om zichzelf te ontwikkelen.

Afb. Papieren boeken versus e-books_ Wat lezen we het meest_ _ 2020

Papieren boeken, e-books of luisterboeken?

De grote meerderheid (70,5%) verkiest het lezen van een papieren boek, en dit omdat men het liefst het gevoel heeft van een echt papieren boek in handen te hebben. Men verkiest ook vaak een papieren boek omwille van de geur en het kunnen aanvullen van een persoonlijke bibliotheek of rijke boekenkast. Het kunnen lenen van boeken aan en van anderen doet ook de doorslag geven om voor een papieren boek te kiezen. Daarnaast zijn er ook recensenten die papieren boeken ontvangen voor recensies. Er wordt ook aangegeven dat een papieren boek de voorkeur krijgt ten op zicht van een e-book omdat een scherm niet aangenaam leest.

Een minderheid (19,5%) verkiest een e-book, voornamelijk omdat je een e-book makkelijk kan meenemen in een handtas of tas. Daarnaast neemt het ook thuis minder plaats in beslag. Bijna 50% van zij die een e-book verkiezen, lezen graag ’s avonds nog terwijl hun partner nog probeert te slapen. Een e-book is ook goedkoper dan een papieren boek. Ook gaat de voorkeur naar een e-book uit vanwege medische redenen bvb. slecht zicht.

Zo’n 9% van de ondervraagden lezen ongeveer even veel papieren boeken als e-books.

Slechts 1% van de ondervraagden leest luisterboeken. Deze luisterboeken worden vaak beluisterd tijdens het autorijden.

Lenen

Bijna 80% van de ondervraagden lenen niet alleen boeken van anderen maar lenen ze ook uit. Velen lenen hun boeken bij de bibliotheek. Daarnaast lenen velen hun boeken bij vrienden en familie. Het uitlenen van boeken aan vrienden en familie wordt ook vaak verkozen. Het lenen van boeken onder collega’s en kennissen wordt ook gedaan maar minder. Ook lenen sommigen boeken uit een minibibliotheek of boekenkast op openbaar domein of doen ze aan boekenjagen.

Wat zijn jouw leeservaringen?

Veel liefs,

Amelie

Dit blogbericht is geschreven uit eigen mening en is NIET tot stand gekomen door een samenwerking. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn GEEN affiliate links. Ik krijg dus geen geld wanneer jij iets koopt op deze site. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.
Advertentie

16 gedachten over “Papieren boeken versus e-books: Wat lezen we het meest? | 2020

  1. ik lees het liefste digitaal omdat dat zo makkelijk is, je kan je boek overal meenemen, en zelfs meer dan één, en een ebook reader neemt niet zo veel plaats in in je handtas.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s