Papieren boeken versus e-books: Wat lezen we het meest?

Het lezen van boeken is uit onze maatschappij niet meer weg te denken. Wat voor de ene een opgave is, is voor de andere een goede vorm van ontspanning. Zo merkte je vroeger in het lager en secundair onderwijs dat het maken van een boekbespreking voor de ene hetzelfde was als een recensie kopiëren van het internet. De ander las dan weer voldoende boeken door het jaar heen om er een mooi verslag van te maken. Ik was als kind en puber zelf een hele moeilijke lezer. Ik las en lees nog altijd heel traag. Toch probeer ik mezelf op te leggen om te lezen omdat ik het zeker ook een vorm van ontspanning vind, ook al gaat het soms niet vlot.

Als ik me dan aan een boek zet (én er ook goed ben in gestart), heb ik reeds gekozen voor een papieren boek. Dit omdat ik een boek moet kunnen doorbladeren en moet kunnen vastnemen. Op Facebook zit ik in enkele groepen rond boeken, en daar lees ik wel eens het één en het ander over e-books. Ik vroeg me af hoeveel mensen er zoals mij alleen nog voor papieren boeken kozen en hoe goed e-books al ‘ingeburgerd’ zijn. En waarom kiest men dan voor een papieren boek of een e-book?

Op Facebook deed ik een oproepje in de verschillende lees- en boekengroepen om mee te doen aan een enquête. Maar liefst 1025 mensen lieten hun reactie achter en daaruit kreeg ik de volgende, misschien wel verbazingwekkende cijfers.

Van de ondervraagden lezen 115 personen (11,2%) tot 5 boeken per jaar. Zo’n 191 ondervraagden (18,6%) leest jaarlijks 6 tot 10 boeken. 113 ondervraagden (11%) lezen jaarlijks 11 tot 15 boeken. Zo’n 606 van de 1025 lezers lezen meer dan 15 boeken per jaar. Dat is zo’n 59,1% van de ondervraagden. Als we kijken naar het aantal boeken er worden gelezen, zijn de ondervraagden dus wel echt fervente lezers!

Van deze 1025 ondervraagden, lezen 441 ondervraagden enkel en alleen papieren boeken. Dat is zo een 43% van de ondervraagden. Ook al lees ik zelf ook alleen maar papieren boeken, toch vond ik het een beetje gek dat er nog zoveel mensen alleen maar papieren boeken lezen. Deze 441 ondervraagden gaven voornamelijk aan dat ze papieren boeken lezen omdat ze graag een boek fysiek vast hebben en willen kunnen doorbladeren. Ook geven ze aan dat de geur van een boek iets authentiek heeft. Voor veel van de ondervraagden hebben één of meerdere boeken wel een emotionele waarde. Hierdoor kunnen ze hun favoriete boeken makkelijker bijhouden en terugzien. Ook geeft het een meerwaarde aan het interieur van de lezers om een boekenkast te vullen. Ook lezen veel van de ondervraagden boeken die ze ontleenden uit de bibliotheek. Daarnaast geven de sommige ondervraagden ook vaak gelezen boeken aan familie of vrienden of ruilen ze boeken die ze reeds gelezen hebben. Er zijn ook enkele lezers die hun boeken gaan verstoppen voor De Boekenjagers (een Facebookgroep waarbij je boeken verstopt voor andere in je eigen gemeente of stad). Ook het kunnen maken van notities of aantekeningen is voor enkelen belangrijk.

Maar 57 van de 1025 ondervraagden leest enkel en alleen e-books. Dit is 5,6% van de ondervraagden. Ook van dit aantal schrok ik een beetje dat het zo weinig mensen waren. Ik dacht eerder dat je oftewel enkele papieren boeken las, oftewel e-books las. Hier had ik duidelijk een verkeerd beeld van. De meerderheid van de e-booklezers lezen hun e-books op een e-reader (137 van 195 ondervraagden). Daarnaast lezen ongeveer 51 mensen hun e-book op een tablet of iPad. 7 ondervraagden gaven aan dat ze hun e-book op de computer of laptop lezen. De voornaamste reden dat men kiest voor een e-book is omdat het weinig plaats in beslag neemt. Zo kan een e-reader of tablet makkelijk mee naar het werk of mee op reis. Het is ook licht qua gewicht, waardoor het meedragen in een tas of het lezen in bed makkelijker gaat. Daarnaast vindt men dat e-readers en e-books handig in gebruik zijn. Het swipen van de ene pagina naar de andere geeft ongeveer hetzelfde gevoel als bladeren. Daarnaast geeft men ook nog aan dat e-books op langere termijn goedkoper zijn, wat een groot voordeel is. Een ondervraagde gaf ook aan dat het lezen van een e-book net beter voor zijn/haar ogen waren. Ook kunnen mensen die in het buitenland wonen net makkelijker e-books verkrijgen, doordat ze niet steeds naar een Nederlandse of Belgische winkel moeten.

Daarnaast waren er nog 244 ondervraagden (23,8%) die voornamelijk papieren boeken lezen maar ook soms kiezen voor een e-book. 121 ondervraagden (11,8%) lezen ongeveer evenveel papieren boeken als e-books. 162 ondervraagden (15,8%) kiezen dan weer eerder voor e-books maar lezen ook wel eens papieren boeken.

Conclusie

In België en Nederland wordt er voornamelijk nog gekozen voor papieren boeken, hoewel er meer mensen zijn die al eens een e-book hebben gelezen. Papieren boeken worden eerder gekozen vanwege de authenticiteit (het kunnen doorbladeren, de geur, de emotionele waarde). Daarentegen kiezen lezers vaker voor een e-book omdat dit lichter in gewicht is en makkelijker mee te nemen is.

Naar wat gaat jouw voorkeur uit? Laat het zeker weten in de reacties.

Veel liefs,

Amelie

Boeken algemeen

Advertentie

28 gedachten over “Papieren boeken versus e-books: Wat lezen we het meest?

 1. Geen idee of ik aan deze enquête heb meegedaan. Ik had echt gedacht meer mensen zijn die eboek en lezen! Zit zelf op 15 procent luisterboek, en 42,5 /42,5 eboek en fysiek.

  Geliked door 1 persoon

 2. Als fanatieke lezer ( > 200 boeken/jaar) is een ereader niet meer weg te denken je hebt een volledige bib ter beschikking in een vingerknip. Bovendien zijn er wel eens boeken die niet vertaald zijn of alleen digitaal verkrijgbaar zijn. Merendeel van deze boeken zijn leuke tussendoortjes maar niets bijzonder en daar zou ik spijt van hebben om ze in de kast te hebben.
  Ik lees (en koop) alleen nog fysieke boeken wanneer een boek echt favoriet is en ik het in de kast wil hebben om meermaals te herlezen of wanneer ik totally in love ben met de cover. Uitz zijn borken die iemand me uitleent wat zo’n 2-3x per jaar voorvalt.
  Als ik een schatting moet maken, denk ik dat ik per jaar +/- 5 papieren boeken lees, 30-40 ebooks en de rest audiobooks zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Waarom zou je alleen maar e-books lezen?
  Niet alles is te verkrijgen als e-book, en het gaat hem toch om de eerste plaats om de inhoud.
  Stel dat ik een boek wil lezen van Hugo Claus.
  Het is als papieren boek beschikbaar in de bibliotheek, maar als ik het als e-book wil lezen, moet ik het kopen.
  Dan is de kans toch groot dat ik het zal uitlenen uit de bibliotheek en niet als e-book kopen.
  Als ik echter de keuze heb tussen een e-book (Cloud Library) en een papieren versie in de biliotheek, zal ik waarschijnlijk voor de e-book versie kiezen.

  Voor mij staat deze vraag wat gelijk als “kijk je van HD zenders of van SD zenders?”
  Als een bepaald programma enkel op een SD zender te zien is, maar de inhoud interesseert je heel erg, dan zul je dat toch bekijken, ook al geef je de voorkeur aan HD kwaliteit.

  Like

  1. Soms gaat het ook verder dan de inhoud natuurlijk! Om maar een voorbeeld te geven; er zijn voldoende mensen die het geld niet hebben om boeken of een e-reader aan te kopen en dus naar de bib gaan. Er zijn zo miljoenen voorbeelden waarom je zou kiezen voor één van deze vormen van boeken!
   Wel fijn dat je op basis van jouw interesses de keuze maakt.

   Like

 4. Beste Amelie, interessante poll. Uiteraard enkel gebaseerd bij mensen die alvast graag lezen.
  Ik kan je alvast nog een paar voordelen noemen bij het gebruik van een e-reader:
  – je kunt in het donker lezen zonder iemand te hoeven storen met extra licht
  – je hoeft je boek niet met beide handen open te houden, handig bij het lezen in je bed
  – ongekende woorden kan je meteen opzoeken in een woordenboek door er gewoon op te klikken. Dit vergemakkelijkt het lezen van boeken in een andere taal bv
  – voor mensen met oogproblemen, kan je het lettertype zo aanpassen dat het comfortabeler wordt.

  Je hebt het dus door, mijn ereader volgt me overal. Enkel kunstboeken sieren mijn bibliotheek en salontafel.

  Mvg,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s