Papieren boeken versus e-books: Wat lezen we het meest?

Het lezen van boeken is uit onze maatschappij niet meer weg te denken. Wat voor de ene een opgave is, is voor de andere een goede vorm van ontspanning. Zo merkte je vroeger in het lager en secundair onderwijs dat het maken van een boekbespreking voor de ene hetzelfde was als een recensie kopiëren van het internet. De ander las dan weer voldoende boeken door het jaar heen om er een mooi verslag van te maken. Ik was als kind en puber zelf een hele moeilijke lezer. Ik las en lees nog altijd heel traag. Toch probeer ik mezelf op te leggen om te lezen omdat ik het zeker ook een vorm van ontspanning vind, ook al gaat het soms niet vlot.

Als ik me dan aan een boek zet (én er ook goed ben in gestart), heb ik reeds gekozen voor een papieren boek. Dit omdat ik een boek moet kunnen doorbladeren en moet kunnen vastnemen. Op Facebook zit ik in enkele groepen rond boeken, en daar lees ik wel eens het één en het ander over e-books. Ik vroeg me af hoeveel mensen er zoals mij alleen nog voor papieren boeken kozen en hoe goed e-books al ‘ingeburgerd’ zijn. En waarom kiest men dan voor een papieren boek of een e-book?

Op Facebook deed ik een oproepje in de verschillende lees- en boekengroepen om mee te doen aan een enquête. Maar liefst 1025 mensen lieten hun reactie achter en daaruit kreeg ik de volgende, misschien wel verbazingwekkende cijfers.

Van de ondervraagden lezen 115 personen (11,2%) tot 5 boeken per jaar. Zo’n 191 ondervraagden (18,6%) leest jaarlijks 6 tot 10 boeken. 113 ondervraagden (11%) lezen jaarlijks 11 tot 15 boeken. Zo’n 606 van de 1025 lezers lezen meer dan 15 boeken per jaar. Dat is zo’n 59,1% van de ondervraagden. Als we kijken naar het aantal boeken er worden gelezen, zijn de ondervraagden dus wel echt fervente lezers!

Van deze 1025 ondervraagden, lezen 441 ondervraagden enkel en alleen papieren boeken. Dat is zo een 43% van de ondervraagden. Ook al lees ik zelf ook alleen maar papieren boeken, toch vond ik het een beetje gek dat er nog zoveel mensen alleen maar papieren boeken lezen. Deze 441 ondervraagden gaven voornamelijk aan dat ze papieren boeken lezen omdat ze graag een boek fysiek vast hebben en willen kunnen doorbladeren. Ook geven ze aan dat de geur van een boek iets authentiek heeft. Voor veel van de ondervraagden hebben één of meerdere boeken wel een emotionele waarde. Hierdoor kunnen ze hun favoriete boeken makkelijker bijhouden en terugzien. Ook geeft het een meerwaarde aan het interieur van de lezers om een boekenkast te vullen. Ook lezen veel van de ondervraagden boeken die ze ontleenden uit de bibliotheek. Daarnaast geven de sommige ondervraagden ook vaak gelezen boeken aan familie of vrienden of ruilen ze boeken die ze reeds gelezen hebben. Er zijn ook enkele lezers die hun boeken gaan verstoppen voor De Boekenjagers (een Facebookgroep waarbij je boeken verstopt voor andere in je eigen gemeente of stad). Ook het kunnen maken van notities of aantekeningen is voor enkelen belangrijk.

Maar 57 van de 1025 ondervraagden leest enkel en alleen e-books. Dit is 5,6% van de ondervraagden. Ook van dit aantal schrok ik een beetje dat het zo weinig mensen waren. Ik dacht eerder dat je oftewel enkele papieren boeken las, oftewel e-books las. Hier had ik duidelijk een verkeerd beeld van. De meerderheid van de e-booklezers lezen hun e-books op een e-reader (137 van 195 ondervraagden). Daarnaast lezen ongeveer 51 mensen hun e-book op een tablet of iPad. 7 ondervraagden gaven aan dat ze hun e-book op de computer of laptop lezen. De voornaamste reden dat men kiest voor een e-book is omdat het weinig plaats in beslag neemt. Zo kan een e-reader of tablet makkelijk mee naar het werk of mee op reis. Het is ook licht qua gewicht, waardoor het meedragen in een tas of het lezen in bed makkelijker gaat. Daarnaast vindt men dat e-readers en e-books handig in gebruik zijn. Het swipen van de ene pagina naar de andere geeft ongeveer hetzelfde gevoel als bladeren. Daarnaast geeft men ook nog aan dat e-books op langere termijn goedkoper zijn, wat een groot voordeel is. Een ondervraagde gaf ook aan dat het lezen van een e-book net beter voor zijn/haar ogen waren. Ook kunnen mensen die in het buitenland wonen net makkelijker e-books verkrijgen, doordat ze niet steeds naar een Nederlandse of Belgische winkel moeten.

Daarnaast waren er nog 244 ondervraagden (23,8%) die voornamelijk papieren boeken lezen maar ook soms kiezen voor een e-book. 121 ondervraagden (11,8%) lezen ongeveer evenveel papieren boeken als e-books. 162 ondervraagden (15,8%) kiezen dan weer eerder voor e-books maar lezen ook wel eens papieren boeken.

Conclusie

In België en Nederland wordt er voornamelijk nog gekozen voor papieren boeken, hoewel er meer mensen zijn die al eens een e-book hebben gelezen. Papieren boeken worden eerder gekozen vanwege de authenticiteit (het kunnen doorbladeren, de geur, de emotionele waarde). Daarentegen kiezen lezers vaker voor een e-book omdat dit lichter in gewicht is en makkelijker mee te nemen is.

Naar wat gaat jouw voorkeur uit? Laat het zeker weten in de reacties.

Veel liefs,

Amelie

Boeken algemeen

28 gedachten over “Papieren boeken versus e-books: Wat lezen we het meest?

 1. En als je enkel de lezers neemt die meer dan 15 boeken per jaar lezen, verschuift de verhouding dan niet meer naar e-books. Ik denk nl. dat vooral de lezers die veel lezen eerder een ereader aanschaffen.

  Like

 2. Ik ben sinds kort over gestapt op een E-reader en merk dat ik weer meer lees dan vroeger. Vooral omdat het makkelijker mee te nemen is en beter lees comfort geeft als je in bed of in de auto leest. En het neemt minder plaats in. Dat sluit niet uit dat ik geen papieren boeken meer zal kopen maar toch een pak minder want mijn kasten staan over vol. Mijn zoon die ook aan het lezen is op mijn e-reader geeft wel aan dat hij toch liever een papieren exemplaar heeft. Voor mij maakt dit niet zoveel uit.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik lees zelf ook voornamelijk op papier, met terugbladeren (zeker bij thrillers) vind ik dit veel handiger. Plus ik vind het kopen van papieren boeken veel leuker, lekker struinen in een boekenzaak.
  Mijn e-reader gaat eigenlijk alleen de kast uit wanneer ik op vakantie ga omdat dit handiger is, i.p.v. een tas vol boeken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben één van die veel lezers, mede door een ver doorgedreven zin in taal… Sinds ik een e-reader kado kreeg (een jaartje geleden), lees ik nog veel meer dan mijn papieren boekenperiode… Gewoon zalig, een lichtgewicht in mijn rugzak ipv een 500blz zware kanjer…(die ik ook overal mee naartoe sleurde, maar ik lees overal en altijd,…)
  Veel papieren boeken nog in het Boekenrekken, maar ik ben bekeerd tot e-reader…
  Ps. Heel tof artikel, Amelie!!

  Geliked door 1 persoon

 5. mijn voorkeur gaat uit naar de e reader ,maar voor de leeskring ( waar ik lid van ben) lees ik liever een papieren boek ,dit is makkelijker terug te bladeren om terug te kijken en dingen op te schrijven.dat zijn dan 8 papieren boeken per jaar .In totaal lees ik ongeveer 50 boeken per jaar

  Geliked door 1 persoon

 6. Sinds ik ernstig ziek ben geweest ben ik op de reader van lezen. Deze is zo makkelijk mee te nemen en ik lees werkelijk overal. Natuurlijk lees ik af en toe nog een papieren boek, maar als ik op bed lig kan ik niet verder lezen en dat kan ik met de reader wel. Dus mijn voorkeur gaat absoluut uit naar de reader.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vond de opdeling van aantal boeken wel een beetje raar gemaakt. Je noemt iemand die 15 boeken leest dus een fervent lezer? Dat zou ik eerder onder een regelmatige lezer laten vallen en iemand die 50 of meer boeken leest vind ik een fervent lezer als je een snelle lezer bent kun je die 15 boeken binnen een maand lezen. Als ik alleen in bijvoorbeeld de zomervakantie lees ben je naar mijn gevoel geen fervent lezer maar kun je toch makkelijk 15 boeken in een maand lezen.
  Verder wel leuk om te lezen.

  Like

 8. Ik denk dat de opmerking van booksometea wat kort door de bocht is want het ligt veel genuanceerder. De onderzoeken zijn eigenlijk allemaal op lcd schermen gedaan en het digitaal lezen via scrollen. Het ging dan voornamelijk over leerstof. De verschillen waren miniem. Een ereader met e-papier verschilt nogal van een computerscherm. Het werkt net als een boek met opvallend licht en je kunt zien op welke pagina je bent en het swipen van het schermpje is min of meer gelijk aan bladeren waardoor de boekbeleving dichter bij een papieren boek zit. Er is nooit uitgebreid onderzoek naar alleen e-readers in vergelijking met papier gedaan.

  Zelf lees ik zowel eboeken op een e-reader en papieren boeken. Ik lees gemiddeld tussen de 50 en 70 boeken per jaar waarvan een deel in het Engels en een deel in het Nederlands en een enkele keer in het Duits. Omdat ik sinds 2000 in Ierland woon is het soms handig om Nederlandstalige literatuur als e-boek te kopen omdat ik slechts een week per jaar in Nederland ben en dan minder papieren boeken mee terug heb te dragen. Het gemak van een e-reader is ook het ingebouwde woordenboek en de zoekfunctie voor bijvoorbeeld Google of Wikipedia, waar ik vooral tijdens het lezen van historische romans nog wel eens gebruik van maak. Daarnaast is de mogelijkheid voor het instellen van de lettergrootte ook geweldig. De ingebouwde randverlichting bij de moderne e-readers maakt een leeslampje overbodig en dat vind ik zelf erg handig omdat ik veel ’s ochtends vroeg vanaf een uur of 5 in de ochtend tot een uur of 7 en voor het slapen gaan in bed lees. Ik heb van anderen gehoord dat ze de e-reader vooral handig vinden op vakantie maar ik gebruik hem het hele jaar door naast papieren boeken.

  Geliked door 1 persoon

 9. Volgens mij niet, ik ben aan mijn 53e boek van dit jaar bezig en heb nog nooit een e-boek gelezen. Er is niets wat een gewoon boek kan overtreffen…..

  Like

 10. Mijn voorkeur heeft ook een papieren boek. Niet perse om de geur of het gevoel van vasthouden maar juist om wat de ebook met je kan doen. Ik heb nooit opgelet met mijn scherm gebruik en heb nooit echt ongemakken ervaren dacht ik. Tot ik eens stopte met schermen een uur voor het slapen opeens sliep ik écht. Niet licht maar écht heel diep. Een echt boek helpt me ontspannen en hersenen scherm vrij maken als het ware. Daarnaast schijn je de tekst van een ereader een stuk minder goed op te nemen dan een gewoon fysiek boek. (Publiceerde onlangs op m’n blog wat de reader met je goed ten opzichte van een echt boek). Sinds dat artikel lees ik wel ebooks nog, maar niet meer in bed en niet meer zo frequent. Lekker dubbel dat ik dit nu typ in bed trouwens, maar heb nu een slechte nacht.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s