Recensie: “Nice girls don’t get the corner office” van Lois P. Frankel

Lois P. Frankel is coach, bedrijfstrainer en feminist. Tijdens workshops leerde ze zowel mannen als vrouwen in verschillende bedrijven over de verschillen tussen mannen en vrouwen in de bedrijfswereld en hoe je met deze verschillen jouw bedrijf een boost kan geven. Door het geven van deze workshops merkte Lois dat veel vrouwen carrière wouden maken maar dat dit hen vaak niet lukt. Lois P. Frankel zocht uit hoe dit kwam en bracht in 2005 het boek “Nice girls don’t get the corner office” uit. Dit boek werd vertaald naar het Nederlandstalige “Opzij! Opzij! Opzij!”. Met dit boek hielp ze al enorm veel vrouwen niet alleen in hun carrière maar ook met hun zelfvertrouwen en hun zelfbewustzijn.

Toch veranderde er het laatste decennium heel veel op vlak van carrière maken, ook voor vrouwen. Veel van haar tips en tricks zijn de dag van vandaag nog steeds toepasbaar. Daarnaast zocht Lois P. Frankel naar andere handige tips en tricks die we vandaag nog beter kunnen toepassen als 10 jaar geleden. Deze tips bundelde Lois P. Frankel in 2018 in een nieuwe versie van “Nice girls don’t get the corner office”. Ook de nieuwe Nederlandstalige versie kreeg de titel “Nice girls don’t get the corner office”. Dit alles maakte me zeer benieuwd naar dit boek. Ben jij ook benieuwd naar dit boek? Lees dan zeker even mee.

Samenvatting

In het boek “Nice girls don’t get the corner office” beschrijft Lois P. Frankel waar wij het als vrouwen vaak lastiger vinden om carrière te maken. In het boek van 380 pagina’s geeft de schrijfster 133 fouten weer die vrouwen durven maken op het werk; of het nu gaat om loonsverhoging, het bemachtigen van een hogere functie of gewoon op je strepen staan.

Deze 133 fouten deelt ze op in verschillende soorten fouten die worden gemaakt door vrouwen tijdens het beoefenen van hun job. Dit kan gaan van hoe je eruit ziet tot hoe je je gedraagt. Elke persoon gedraagt zich anders binnen een bedrijf, en ook elk bedrijf werkt ook op een andere manier. Bij je huidige bedrijf merk je dat je niet zo snel loonsverhoging krijgt, terwijl een vriendin in een ander bedrijf deze loonsverhoging bij dezelfde functie al reeds heeft gekregen. Daar is niet één pasklare uitleg voor. Hier kunnen één of meerdere redenen of “fouten” achterliggen. Aan de hand van dit boek achterhaal jij waar je fouten kunnen liggen of wat je exacte fouten kunnen zijn.

Naast de vele fouten die je kan maken bij het beoefenen van je job, geeft Lois P. Frankel telkens tips mee. Per fout die beschreven wordt in het boek geeft de schrijfster ook steeds enkele coachingtips waar je werkelijk mee aan de slag kan. Een veel gemaakte fout is bijvoorbeeld het verbergen van je handen onder de tafel. Eén van de coachingtips luidt als het volgt: “Leun met je onderarmen op de tafel. Dit toont meer betrokkenheid.”

Het is de bedoeling dat je werkelijk aan de slag gaat met het boek. Een potlood of een pen bij de hand hebben bij het lezen van dit boek is altijd handig. Zo wordt er in het begin van het boek een oefening gemaakt waar je achterhaalt waar jouw fouten voornamelijk liggen: ligt het aan hoe je er uit ziet of hoe je je gedraagt? Ook is kan je per fout aanduiden of jij deze fout wel eens maakt en je de coachingtips kan gebruiken.

Op de achterflap lees je de volgende samenvatting:

Werk jij altijd non-stop door zonder pauze? Maak je je zorgen of je anderen niet beledigt met je feedback? Vraag je collega’s altijd om raad voordat je een beslissing neemt? Of wil je gewoon dat iedereen je aardig vindt? Als je een van de bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, is volgens Lois P. Frankel de kans groot dat er regelmatig een promotie aan je neus voorbijgaat en dat het je meestal niet lukt om je dromen & ideeën waar te maken.

Lois P. Frankel is coach en bedrijfstrainer. Vijfentwintig jaar lang runde ze een praktijk voor psychotherapie waar ze voornamelijk werkende vrouwen behandelde. Nice girls don’t get the corner office is het resultaat van al die praktijkervaring. Het gaat over de meest gemaakte fouten van vrouwen op hun werk, het doet suggesties om grip te krijgen op je carrière en het beschrijft manieren waarop je jezelf in de weg zit bij het benutten van al je talenten. De praktische adviezen zijn onderverdeeld in zes thema’s: hoe je het spel speelt; hoe je je gedraagt; hoe je denkt; hoe je jezelf op de markt brengt; hoe je klinkt; hoe je eruitziet en hoe je reageert.

Schrijfstijl

Lois P. Frankel schreef “Nice girls don’t get the corner office” zodanig dat het boek een echt werkboek wordt. Ze maakt gebruik van een zelftest die je kan invullen. Zo kom je te weten in welke categorie je ‘thuishoort’ en welke fouten op de werkvloer je vaak maakt. In elke categorie geeft ze meerdere herkenbare fouten weer. Deze fouten beschrijft ze vaak aan de hand van een voorbeeld, waardoor de veelgemaakte fouten herkenbaar worden. Ook beschrijft ze handige en bruikbare tips aan de hand van voorbeelden en ervaringen.

Het boek word niet ingedeeld in hoofdstukken maar in categorieën en fouten. Bij elke fout zijn er vervolgens één of meerdere coachingtips gegeven. Hierdoor neemt elke fout en zijn coachingtips maar enkele pagina’s in beslag. Dit maakt het boek behapbaar, hoewel het boek 381 pagina’s bevat.

Conclusie

Het boek “Nice girls don’t get the corner office” van Lois P. Frankel is een echt leerwerkboek waarin je fouten inziet en tips aanleert die je kan gebruiken voor het maken van een carrière of om te groeien in de job die je nu beoefent. Daarnaast leert het boek je ook op je strepen staan, zelfvertrouwen krijgen en met een kritische blik naar jezelf te kijken. Aan de hand van dit boek leer je dus nieuwe gewoontes aan die bij iedereen anders liggen. Zo maakt iedereen andere fouten en moet je niet met elke coachingtip aan de slag. Er zijn tips waarmee ik werkelijk aan de slag kan.

De fouten en de coachingtips in het boek zijn uitgebreid besproken in het boek maar nemen vaak niet veel bladzijdes in beslag. Zo kan een fout een halve tot 4 pagina’s in beslag nemen en zijn het telkens behapbare ‘hoofdstukken’ en ook tips waar je mee aan de slag kan.

In het boek zijn er veel witruimtes voorzien. Deze witruimtes maken het mogelijk om in het boek te noteren welke coachingtips jij wel kan gebruiken. Ook wordt er gebruik gemaakt van een hardcover, wat het makkelijker maakt om notities te maken.

Het boek werd vertaald naar het Nederlands en is correct vertaald door Paulien Cornelisse en Jeannet Dekker. Het boek telt 380 pagina’s, wat veel is voor sommigen. Toch zwem je door het boek.

Het boek “Nice girls don’t get the corner office” van Lois P. Frankel krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Je kan de Nederlandstalige versie van “Nice girls don’t get the corner office” voor €15,99 hier op de site bol.com vinden.

Veel liefs,

Amelie

Dit blogbericht is geschreven uit eigen mening en is NIET tot stand gekomen door een samenwerking. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn affiliate links. Ik krijg dus een hele kleine som geld wanneer jij iets koopt op de site bol.com. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.
Advertentie

4 gedachten over “Recensie: “Nice girls don’t get the corner office” van Lois P. Frankel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s