Dit blogbericht is een gastblog.
Hilde Vandermeeren is een Belgische thrillerauteur die met “Pas op voor de buren” haar zesde thriller de wereld in stuurde. In 2017 ontving de schrijfster de Hercule Poirotprijs, een feit dat veelzeggend is over haar kwaliteiten om de lezer van begin tot einde geboeid houden. Hilde studeerde psychologie in Leuven en dat vertaalt zich in haar schrijven naar thema’s die gelinkt zijn aan psychische aandoeningen. “Pas op voor de buren” zag in 2018 het levenslicht en handelt over het syndroom van Capgras of de dubbelgangerswaan. Ben jij ook benieuwd naar dit boek? Lees dan zeker even mee.
Samenvatting
“Pas op voor de buren” telt 304 pagina’s in Paperback formaat en gaat over een jonge vrouw die samen met haar vriend verhuisd is naar een rustige straat waar slechts vier huizen staan. De jonge vrouw, Ruth, is een thrillerauteur die een bestseller op haar naam heeft staan en volop aan een tweede boek werkt. Het verhaal speelt zich af in Wales en er is gekozen voor Engelse namen en een dito setting. Omwille van haar turbulente verleden is Ruth erg wantrouwig van aard en begint ze zich al snel vragen te stellen over haar buren.
De achterflap geeft je de volgende informatie mee:
“Een straat met vier huizen.
En vijf geheimen.
Ruth is een thrillerauteur die onder pseudoniem schrijft. Dat is echter niet haar enige geheim. Ze verzwijgt een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden voor haar vriend Matthew en ook voor de buren. Haar moeder heeft haar geleerd dat je die nooit mag vertrouwen.
Dan gebeuren er vreemde dingen in haar omgeving en wordt ze geconfronteerd met haar grootste angst: dat ze even geestesziek is als haar moeder. Bij haar moeder had de ziekte fatale gevolgen. Kan Ruth haar eigen gedachten en waarnemingen nog vertrouwen? Of is er meer aan de hand?“
Schrijfstijl
Het boek telt 68 redelijk korte hoofdstukken en is in de derde persoon geschreven. Er wordt uitsluitend gekeken naar het leven van het hoofdpersonage Ruth en je komt als lezer dus enkel te weten wat zij weet. Dit zorgt ervoor dat de spanning langzaam opbouwt en de waarheid slechts stukje bij beetje aan het licht komt.
Hilde heeft een aangename schrijfstijl die je als lezer al snel helemaal meezuigt in het verhaal. Er worden geen complexe of lange zinnen gebruikt en woorden die gelinkt zijn aan de psychische aandoening Capgras die een sleutelrol in het boek speelt, worden steeds verklaard.
Het boek begint met een stukje sfeerschepping waardoor je vanaf de eerste bladzijde al met een onbehaaglijk gevoel komt te zitten dat er iets niet klopt. Dit gevoel blijft zich pagina na pagina verderzetten.
De psychische aandoening Capgras, waaraan de moeder van Ruth leidde, vormt de rode draad doorheen het verhaal en krijgt de nodige aandacht. Er wordt duidelijk beschreven hoe de aandoening tot uiting komt en wat de kenmerken zijn.
Boodschap van het boek
“Pas op voor de buren” is een thriller van de bovenste plank. Het boek draagt geen grote boodschap met zich mee, maar geeft je wel een kijkje in de wereld van Capgras, een aandoening die voor de meeste mensen niet bekend is. Mensen met deze aandoening zijn ervan overtuigd dat dingen, dieren en/of mensen uit hun omgeving vervangen zijn door dubbelgangers van zichzelf en verliezen dus elke gevoel van binding met anderen.
Conclusie
Persoonlijk vond ik “Pas op voor de buren” een zeer geslaagd en spannend boek. Er zijn een paar zaken die je door de vingers moet zien, maar dat heeft me niet gestoord. Het hoofdpersonage vergeet haar gsm bijvoorbeeld wel erg vaak. Op het einde zorgt een plottwist nog voor een serieuze verrassing die zeker een meerwaarde is voor het boek. Ik geef het boek een 4 op 5. Wat mij betreft een absolute aanrader.
Je kan het boek “Pas op voor de buren” van Hilde Vandermeeren voor €21,99 hier op bol.com vinden.
Deze blogpost werd geschreven door Katrien. Katrien schrijft vaker gastblogs en deelt foto’s rond voeding hier op haar Instagramaccount.