Recensie: “De pelgrimstocht naar Santiago” van Paulo Coelho

Dit blogbericht is een gastblog.

Paulo Coelho, de schrijver en tevens ervaringsdeskundige van het boek “De pelgrimstocht naar Santiago”. Deze man heeft de pelgrimstocht naar Santiago gelopen in Spanje (1987) en realiseert zich sindsdien dat dingen in het leven veel simpeler liggen dan dat ze eigenlijk zijn. In dit boek deelt hij zijn ervaringen die hij heeft opgedaan tijdens zijn wandeltocht. Een wandeltocht is niet altijd alleen maar een wandeltocht! Deze zit vol levenslessen en heb ik als lezer ook een hoop van kunnen leren.

Paulo beschrijft in zijn boek dat er naast de natuurkrachten ook geestelijke krachten zijn, de engel en de duivel. De engel beschermt ons altijd en is een goddelijke gift. De duivel vindt hij ook een engel, maar dan eentje met vrije en rebelse krachten. Paulo noemt de duivel liever ‘’boodschapper’’. De boodschapper is de schakel tussen onszelf en de wereld en zit in het materiële stukje van het leven zoals bijv. ons werk en omgang met geld. In mijn eigen woorden is de boodschapper de kracht die ervoor zorgt dat we empathie verliezen en materiaal/geld verkiezen boven de liefde en sociale omgang met de mens. De reden dat Paulo het ‘’de boodschapper’’ noemt en niet de duivel, is omdat er uit elke vervelende ervaring een positieve ervaring komt. Als je door vervelende situaties juist een ontwikkeling en groei doormaakt en er sterker en wijzer van wordt, hoe kan je dat dan ‘’de duivel’’ noemen? De enige manier om met onze boodschapper om te gaan is hem te accepteren als vriend. Daar heeft hij best een punt. Wanneer je een vervelende situatie meemaakt moet je tegelijkertijd realiseren dat het ergens goed voor is, ook al is het nog niet direct zichtbaar.

Het tweede wat mij opviel in dit boek en wat me persoonlijk raakt is de volgende quote: ‘’Een leerling kan nooit de stappen van zijn gids nadoen’’. Iedereen heeft zijn eigen manier om tegen het leven aan te kijken, problemen aan te pakken en uit de weg te ruimen. Onderwijzen is aantonen dat het kan, leren is het mogelijk maken voor jezelf. Hiermee zet hij voor mij de toon in mijn leven. Ik kan persoonlijk mensen leren hoe ze het een en ander moeten leren. Maar uiteindelijk moeten ze zelf de weg afleggen en zullen ze erachter komen dat ze eerst nog een aantal andere dingen moeten leren voordat ze het punt hebben bereikt wat ik ze wilde leren. Ik heb in eerste instantie wel aangetoond dat het kan, daarna kan de leerling het mogelijk maken voor zichzelf om het zich ook eigen te maken. Je kan wel willen dat iemand precies doet wat jij wilt, maar in de praktijk werkt het anders. De een heeft het door voldoende ervaring snel onder de knie. De ander doet er langer over en heeft nog een langere weg te gaan. Als mensen dit besef hebben zullen een hoop dingen op bijv. de werkvloer makkelijker gaan.

Conclusie

Sommige delen in dit boek vond ik lastig doorlezen. Voornamelijk de stukken uit de geschiedenis van dorpen waar Paulo langskwam. Die brachten mij persoonlijk niks. Maar de ervaringen die hij opdoet tijdens zijn weg naar Santiago en de manier waarop hij de geleerde lessen uitlegt vind ik heel waardevol en geven mij een mooie kijk op het dagelijks leven. Dit boek geef ik op basis van 0 tot 5 absoluut een 4.

Je kan het boek “De pelgrimstocht naar Santiago” van Paulo Coelho voor €15,00 hier op bol.com vinden.

Deze blogpost werd geschreven door Lesley Plompen. Lesley schrijft blogs over lifestyle op haar blog Boost by Les. Ook kan je Lesley hier op haar Instagrampagina terugvinden.

Dit blogbericht is geschreven door een gastblogger. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn affiliate links. Ik krijg dus een hele kleine som geld wanneer jij iets koopt op de site bol.com. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.

Plaats een reactie