Recensie: “Jong en opgebrand” van Bram de Brabander

Dit blogbericht is een gastblog.

Ik kwam het boek “Jong en opgebrand” van Bram de Brabander voor het eerst tegen toen ik zelf jong en opgebrand was. Achteraf gezien was het waarschijnlijk een teken geweest van het universum. Het zoveelste teken dat ik negeerde. Ondertussen ben ik nog altijd jong, maar niet meer opgebrand en las ik dan eindelijk eens dat boek. In deze recensie lees je meer over wat ik ervan vond.

Ik vond het zelf echt heerlijk om in de ochtend een kaarsje aan te steken en uren bezig zijn met dingen waarvan ik dacht ze graag te doen terwijl ik af en toe keek naar een kaars waarvan de was steeds verder en verder wegsmolt. In plaats van de kaars af en toe wat rust te gunnen om ze weer te laten stollen, liet ik ze uiteindelijk branden tot ze helemaal was opgebrand.

Wat ik echter niet besefte, was dat ik niet alleen zo een kaarsje op mijn bureau had staan, maar dat er ook eentje verstopt zat in mijn lichaam. Een kaarsje dat absoluut niet genoeg rust kreeg en voor ik het goed en wel besefte volledig was opgebrand. Net als ik kregen ook Bram de Brabander en vele anderen te maken met een kaars die volledig opbrandde. In tegenstelling tot vele anderen nam Bram het besluit om er open en eerlijk over te zijn doormiddel van een boek.

Samenvatting

In “Jong en opgebrand” geeft Bram de Brabander je een kijkje in zijn leven van voor, tijdens en na zijn burn-out. Al snel merk je dat zijn leven volledig ondersteboven werd gekeerd vanaf het moment dat hij het woord burn-out naar zijn hoofd geslingerd krijgt. Hij was immers nog zo jong. Een burn-out is toch iets voor oude grijze mensen? Niet dus….

Zijn leven, dat dus ondersteboven stond, moest plots weer volledig gereorganiseerd worden en Bram kon (weer) op zoek naar zichzelf. Hoe die zoektocht verloopt, lees je in geuren en kleuren in zijn debuut Jong en opgebrand.

Het boek

Het boek zelf is opgesteld en leest weg als een dagboek wat maakt dat je er doorheen lijkt te vliegen. Wat ik hier echter wel jammer aan vond, was het feit dat het boek hierdoor echt enkel een persoonlijke weerspiegeling werd van wat een burn-out betekende voor Bram en niet zozeer een boek dat je helpt wanneer je met een burn-out kampt. Wat het boek echter wel voor je kan doen, is zorgen voor herkenning en het gevoel dat je niet de enige op de wereld bent die kampt met een donkere periode of het gevoel opgebrand te zijn. Het kan een steun zijn, maar het gaat je naar mijn mening niet meer leren over een burn-out.

Conclusie

“Jong en opgebrand” is een perfect boek om te lezen wanneer je je alleen voelt in je donkere periode en opzoek bent naar herkenning. Doordat het boek me verder niet veel meer heeft geleerd over het hebben van een burn-out, geef ik het boek slechts een 3,5/5.

Je kan “Jonge en opgebrand” van Bram de Brabander voor €16,99 hier op bol.com terugvinden.

Deze blogpost werd geschreven door Amber Camus. Je kan meer van haar blogs over boeken en recensies terugvinden op haar blog HappyBeat. Je kan Amber ook hier op Instagram terugvinden.

Dit blogbericht is geschreven door een gastblogger. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn affiliate links. Ik krijg dus een hele kleine som geld wanneer jij iets koopt op de site bol.com. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.
Advertentie

3 gedachten over “Recensie: “Jong en opgebrand” van Bram de Brabander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s