Recensie: “Hou het stil” van Wim Bax

Dit blogbericht is een gastblog.

“Hou Het Stil” is het eerste boek van auteur Wim Bax. Een verhaal over liefde, gewelddadige geheimen en massahysterie in een benauwend dorp. Op de cover wordt Hou Het Stil met HEX van Thomas Olde Heuvelt vergeleken. Dat klinkt veelbelovend voor de liefhebber van bovennatuurlijke thrillers!  Maar maakt dit debuut die claim waar? Dat lees je in deze recensie.

Samenvatting

Een zinderende zomer begin jaren zestig. Medicijnenstudent Jacob keert halsoverkop terug naar zijn geboortedorp Welcherum, omdat zijn gehandicapte broer Jos uit het niets hun moeder heeft aangevallen. Eenmaal aangekomen volgen de opmerkelijke, vaak angstaanjagende gebeurtenissen elkaar snel op. Er is iets aan de hand met het dorp en zijn bewoners, maar wat?

Beelden van een benauwend dorp

Wim Bax is bijzonder geslaagd in het neerzetten van het vroegere leven in een benauwend dorp. Door zijn beeldtaal rook ik bijna de geuren van maïsvelden in de brandende zon, en huizen waarin stoofvlees pruttelt met zwemen van groene zeep op de stenen vloer.

Naast het schilderen van plaatjes, heeft Bax ook de benauwende sfeer die onderdeel kan zijn van opgroeien in een klein dorp in de roos getroffen. Een dorp waar de bewoners elkaar angstvallig in het gareel houden, want uit de toon vallen is een no go. Omdat ik zelf in een dergelijk dorp ben opgegroeid, resoneerden zijn omschrijvingen ontzettend met me.

Maar ook wanneer je dit niet kent uit je jeugd, kun je je goed verplaatsen in de gevoelens die zijn terugkeer in Welcherum oproept bij hoofdpersoon Jacob. Jacob is liefdevol uitgewerkt tot een mens van vlees en bloed, die je zoveel meer gunt dan het keurslijf waar hij in wordt gedwongen – door zijn omgeving en de tijdsgeest. Ook de meeste andere karakters zijn heel geloofwaardig. Van een liefhebbende tante tot een sympathieke psychiater, die uit ervaring aanvoelt wat maakt dat Jacob zijn vleugels wil uitslaan.

Vrome dorpelingen en massahysterie

Het bovennatuurlijke dat Welcherum plaagt heeft te maken met Jacobs familie en een calamiteit uit het verleden. Een angstvallig bewaard geheim, dat zich vertakt door het hele dorp. Totdat dit geheim terugslaat.

Bovennatuurlijke dreiging in een beklemmend dorp waar een geheim angstvallig bewaard wordt, dat klinkt bekend: zo kun je inderdaad ook HEX van Thomas Olde Heuvelt samenvatten. Op bepaalde punten klopt de vergelijking op de cover van Hou Het Stil dus: in beide boeken vervallen vrome dorpelingen akelig snel tot massahysterie, waarna het bovennatuurlijke de overhand krijgt en de doden zich opstapelen.

Maar waar de massahysterie in HEX een logisch gevolg lijkt door de gestage opbouw van calamiteiten tot de ultieme escalatie, vond ik dat niet het geval in Hou Het Stil. Daarin ontstaat de reden dat de dorpelingen hun dunne laagje beschaving laten vallen vrij plotseling, en dat voelde daarom als een kunstgreep om het verhaal vlug de juiste richting in te duwen. Hetzelfde geldt voor hoe Jacob uiteindelijk de confrontatie aangaat met de bovennatuurlijke dreiging: het is wat gemakzuchtig, en doet geen recht aan de sfeervolle opbouw van het verhaal in de eerste helft van het boek.

Conclusie

Het plot van Hou Het Stil bewandelt de makkelijke weg, maar leest ook makkelijk weg. Want het boek leest dankzij de compacte hoofdstukken en vlotte, lineaire schrijfstijl als een trein. De spanning en het tempo blijven hoog, er is geen hoofdstuk teveel in dit boek met 313 pagina’s.

Het extra vermelden waard is dat Wim Bax een aantal prachtige zinnen in het verhaal heeft verweven. Zinnen die, op een bijna poëtische manier, met slechts een paar woorden de gelaagde emoties van Jacob beschrijven. Dat soort woordenkunst is een talent, en ik hoop dat Wim Bax zijn geboren gevoel voor taal in een volgend boek nog verder zal uitdiepen. Een boek met wat meer body, zodat het verhaal meer de kans krijgt om te rijpen. Want meeslepend schrijven, dat kan deze schrijver.

Daarom verdient dit boek voor mij 3.5/5.

Je kan de paperback van dit boek hier op bol.com terugvinden.

Deze recensie werd geschreven door Marloes Keeris. Marloes is SEO copywriter onder de naam Dash of Ginger. Ze is gespecialiseerd in teksten met een sprenkeltje pit, een vleugje humor en kleurrijk taalgebruik. Teksten die zowel je lezer als Google enthousiast maken. Meer over deze horror-loving ginger en haar schrijvelarij vind je op www.dashofginger.nl.

Dit blogbericht is geschreven door een gastblogger. De linkjes die geplaatst werden in dit blogbericht, zijn affiliate links. Ik krijg dus een hele kleine som geld wanneer jij iets koopt op de site bol.com. Meer info vind je in de disclaimer op mijn Over mij – pagina.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s