Waarom ik deze smartphone kocht

Waarom koop je een smartphone of een gsm? Net zoals velen kocht ik een nieuwe smartphone omdat ik de huidige al een tijdje heb en omdat het toestel begint de verslijten. Bij mij was dit zeker ook het geval.

Ongeveer vier jaar geleden, rond deze tijd kocht ik mijn eerste smartphone. Daarvoor had ik een Samsung GT-B3310, een schuiftelefoon met azerty-klavier. Hip model, jaren geleden. Maar nu wou ik eens een smartphone. Ook een hip model. Ik koos voor een iPhone 5s, niet het eerste model op de markt, logischerwijs. Ik kocht toen een iPhone 5s, omdat ik wist van dat Apple goede toestellen op de markt brengt, zowel computers, iPads, iPods als iPhones. Zo een vier jaar geleden was dit het laatste model van iPhone maar de iPhone 6 was al in aantocht dus de prijs was al een beetje gezakt.

Samsung GT-B3310
Samsung GT-B3310

Dat was vier jaar geleden. Nu; vier jaar verder merkte ik dat, naast de batterij die niet lang mee ging de laatste maanden, ook de gsm veel trager werd. Mijn apps opende trager, dus ik moest veel langer wachten voor ik mijn meldingen en mails kon checken. Net nu, wanneer ik me volop bezighoud met mijn blog. Daarnaast ging ook de fotokwaliteit naar beneden (die tot voordien uitstekend was). Iets wat ik duidelijk ook nodig had voor mijn blog, die uitstekende foto’s. Dus tijd voor een nieuwe smartphone.

Keuze voor een nieuwe smartphone heb ik natuurlijk genoeg. Er zijn verschillende merken met verschillende modellen op de markt. Maar toch wou ik een iPhone. “Waarom wil je terug een nieuwe iPhone? Ik heb al vier jaar een smartphone van een ander merk en deze gsm werkt nog perfect!” Grotendeels gaat het om gewoonte. De kans is groot dat ik nu een Samsung had gekocht, als ik daarvoor ook een smartphone van Samsung had. Een mens is een gewoontedier en ik ben er het grootste voorbeeld van. Daarnaast weet ik zeker dat iPhone voor mij goede kwaliteit biedt. Als ik bijvoorbeeld mijn gsm laat vallen, is hij niet kapot. Zo geldt hetzelfde voor bijvoorbeeld de kwaliteit van de camera. Dat kan van andere merken ook gezegd worden maar van die merken heb ik nooit eerder een toestel gehad. Dit lijkt een hele nutteloze en vreemde uitleg maar zo werkt het voor mij wel.

iPhone it is, zo ver is duidelijk. Maar welke modellen zijn er nog op de markt? De volgende kan je (nog) vinden op de site van Apple en in de winkels:

 • iPhone SE (geüpgrade versie van iPhone 5 en iPhone 5s)
 • iPhone 6s en iPhone 6s Plus
 • iPhone 7 en iPhone 7 Plus
 • iPhone 8 en iPhone 8 Plus
 • iPhone X

Ik kon natuurlijk gaan voor alle iPhones als ik wou, maar ik wil vooral dat mijn gsm nog enkele jaartjes meegaat. Hiermee bedoel ik dat ik binnen een 3 à 4 jaar geen smartphone wil die ik niet meer kan updaten en dus zeker begint te slabakken. Daarom sloot ik de iPhone 6s (Plus) en de iPhone 7 (Plus) uit. Ook wou ik eens een ander model dan mijn huidige gsm, dus sloot ik de iPhone SE ook uit. In de winkel stond ik dus voor de keuze uit iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone 10. De belangrijkste verschillen waren voor mij de grootte van het toestel, de camera en de prijs. Van het geheugen was ik bij alle drie de modellen zeker. Ik ging sowieso voor 64GB. Dit is het laagste bij alle drie de toestellen. Mijn iPhone 5s had een geheugen van 16GB en dat was iets te weinig, maar met 64GB moet ik toch even toekomen, niet? Het kleinste geheugen zorgt logischerwijs ook voor een lagere prijs. Ik zou bij alle drie de modellen dus de laagste prijs betalen. Maar toch was er een prijsverschil 110 euro tussen de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus. Maar je betaalt voor een iPhone 8 Plus wel de prijs voor een groter toestel en een camera met portretmodus. Ik was in de winkel en ik kon de beide toestellen vastnemen. Ik merkte dat de iPhone 8 Plus net iets te groot was. Ik heb kleine handen en ik heb ook altijd kleine tassen dus praktisch is een groot toestel voor mij niet. Het prijsverschil tussen de iPhone 8 en de iPhone X is dan weer 250 euro. Hiervoor krijg je ook een groter scherm dan bij de iPhone 8 maar heb je kleinere randen aan je iPhone. Daarnaast is er geen homebutton meer aanwezig. Net als bij de iPhone 8 Plus is er een camera achteraan aanwezig waarmee je portretmodus kan aanzetten, maar deze camera is ook vooraan ook aanwezig waardoor er naast de de portretmodus voor de selfiecamera ook gezichtsherkenning aanwezig is. Maar vindt ik de camera’s en het groter scherm de prijs wel waard. Ga ik die portretmodus zoveel gebruiken? Waarschijnlijk eventjes maar. Met de camera in de iPhone 8 kan ik ook prachtige foto’s maken. Dit kon ik ook met mijn iPhone 5s en de camera’s zijn er steeds op verbeterd. Zoals je wel al kon aanvoelen, koos ik voor de iPhone 8.

Welke smartphone heb jij? Ben jij tevreden?

Veel liefs,

Amelie

Advertentie

36 gedachten over “Waarom ik deze smartphone kocht

 1. Grappig. Ik heb nog geen twee jaar geleden mijn eerste (nieuwe) iPhone gekregen voor mijn verjaardag. Een 5S ook. Heel blij mee. Helaas een paar maanden geleden waterschade gehad (don’t ask) en hij was helemaal kapot. Ik heb flink in de buidel moeten tasten en ik heb juist gekozen voor de iPhone 7. Alles ‘hoger’ dan de 7 kon ik gewoonweg niet betalen. En ik wilde persé een nieuwe (niet refurbished).

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik liet mijn iPhone 5s ooit in de wc vallen. Ik denk dat ik hem anderhalf jaar had! Een beetje rijst en snel reageren is de boodschap in dat geval! Ik begrijp volledig dat je het er ook niet aan wil geven! Anderzijds dalen de prijzen steeds wanneer er bijvoorbeeld nieuwe versies uitkomen. Het is altijd wat afwegen!

   Like

 2. Ik ben niet zo’n echte IPhone fan (heb er jaren geleden eens 1 gehad), ik zweer bij de Samsung. Ik heb momenteel een S8. Vooral kwaliteit van de fotocamera vind ik opmerkelijk beter. Maar het is idd vooral kwestie van persoonlijke smaak, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s