Recensie: “Het water vangen” van Lies Gallez

In februari 2021 bracht Lies Gallez haar debuut “Het water vangen”, een boek vol kortverhalen uit. Nog voor het boek verscheen, werd Lies uitgeroepen tot Rijzende ster Literatuur 2021 door NRC Handelsblad. Naast de prijzen die Lies reeds won, maakten ook de achterflap en de cover me zeer benieuwd naar het boek “Het water vangen”. Ben jij ook benieuwd naar dit boek? Lees dan zeker even mee.

Samenvatting

“Het water vangen” is het debuut van Lies Gallez, schrijfster en leerkracht Nederlands voor Anderstalige Nieuwkomers. Ze schreef al in meerdere literaire tijdschriften en won al meerdere prijzen voor haar werk als schrijfster, nog voor haar debuut uitkwam.

Het boek “Het water vangen” is een bundel aan kortverhalen. Het ene kortverhaal is al wat meer op waarheid gebaseerd dan het andere. Elk kortverhaal bevat een ander onderwerp. Toch bevat elk verhaal als gemeenschappelijk goed iets waarover je niet dagdagelijks nadenkt maar wat wel in de maatschappij aanwezig is. Soms zit het doorheen de volledige lijn van een bepaald verhaal. Soms zit het in één alinea of één zin, waardoor je – voor even, voor langere tijd of zelfs voor altijd – toch anders naar bepaalde dingen gaat kijken.

Het ene kortverhaal gaat over een meisje met drie kippen. Het andere kortverhaal gaat dan weer over asielzoeker die van hot naar her wordt gestuurd. De kortverhalen verschillen zo erg van elkaar dat er naast een bepaalde luchtigheid ook een bepaalde serieux in zit. Dit maakt sommige verhalen zeer confronterend. Bij andere verhalen zat ik dan weer te lachen.

Schrijfstijl

Lies Gallez schrijft haar verhalen anders dan dat ik gewoon ben om te lezen. Bij sommige kortverhalen kom je meteen aan het begin van het verhaal voldoende te weten om zelf een personage te creëren en in te beelden. Bij andere verhalen laat Lies dit veel vrijer. De kortverhalen worden geschreven in de Ik-vorm of in de Hij/Zij-vorm, wat makkelijk te lezen maakt.

In verschillende verhalen wordt er veel gespeeld met de tijd. Er wordt teruggeblikt, vooruitgekeken en verteld in het nu, en dit soms in één pagina of zelfs in één alinea. Bij sommige verhalen vraagt dit om aandachtig te lezen, maar dit wordt ondersteund door het verhaal zelf. Lies blikt tijdig terug of brengt het verhaal terug op het juiste pad. Doordat er gewisseld wordt in tijd, krijg je in zulke korte verhalen toch een volledig verhaal.

Sommige verhalen zijn met veel fantasie geschreven. Dit maakt dat er een goede afwisseling is tussen luchtige en serieuzere verhalen.

Conclusie

“Het water vangen” is een boek met kortverhalen die soms veel verschillen maar toch steeds een boodschap proberen mee te geven, hoe klein dan ook. Soms is de boodschap ook gewoon: “Zwart-wit denken bestaat niet.”.

Lies Gallez schreef verhalen waarvan ik het boek heel even aan de kant moest leggen en het moest laten bezinken, op een mooie maar ook wel op een ontroerende manier. Sommige verhalen zijn confronterend omdat ze echt zijn.

Dit boek vol kortverhalen maken van Lies Gallez een echte verhalenverstelster, iets wat niet elke schrijver op haar manier en niveau kan.

Ik geef dit boek zeker een 4,5/5.

Je kan “Het water vangen” van Lies Gallez in paperback voor €20,99 hier op bol.com terugvinden.

Veel leesplezier,

Amelie

Advertentie

Een gedachte over “Recensie: “Het water vangen” van Lies Gallez

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s